Columns

Kurt Burgelman, Gentenaar, zanger, entertainer en ‘ambetante mens’.
©KOS/Miemiekehobbyfotografie

  

Wekelijkse column in 'Het Laatste Nieuws' 

 

De kijk van Kurt 


Kurt Burgelman voor HLN - 29 december 2021 

 

 De kijk van Kurt -   “U komt er niet onderuit, ook dit is een terugblik op 2021" 

We spartelen ons momenteel door de meest voorspelbare tijd van het jaar. Onder het genot van teveel copieuze maaltijden en de daaropvolgende katers en indigesties worden we naar goede gewoonte om de oren geslagen met terugblikken op het bijna voorbije jaar. Met enkel Sissi, The Sound of Music en Home Alone als alternatief, ondergaan we gelaten ‘Uw Film van het Jaar’ op VTM en ‘Vrede Op Aarde’ op VRT, waarin we bij alweer een warm hapje worden herinnerd aan overstromingen en corona-miserie.  Lees verder.


Kurt Burgelman voor HLN - 22 december 2021 

 

 De kijk van Kurt -  “Groen rukt op, net zoals de genderneutraliteit" 

 Nog een keer of tien slapen en we kunnen 2021 verticaal klasseren als tweede coronajaar. Terwijl de hele wereld reikhalzend uitkijkt naar een jaar waarin de pandemie hopelijk wordt bedwongen en waarin we dan weer ongeremd over het klimaat kunnen mekkeren, kunnen de Gentenaars hun opwinding amper bedwingen over het feit dat er een schepenwissel aankomt. Op 1 januari geeft rode Annelies Storms de fakkel door aan groene Hafsa El-Bazioui, zoals dat in het begin van de legislatuur was bepaald. Het aantal groene schepenen wordt vanaf nieuwjaar dus opgekrikt naar vijf. Van de tien. 

Lees verder.


Kurt Burgelman voor HLN - 15 december 2021 

 

 De kijk van Kurt -  “ Na het ontbossen voor studentenkoten, het ontpalen voor fietsers”

De stad Gent en de fiets, het zou zo een mooi huwelijk kunnen zijn. Het stadsbestuur doet er al jaren alles aan om fietsen aangenaam en veilig te maken. Auto’s worden geweerd uit het centrum en waar ze wel nog mogen komen, worden straten rood geschilderd om de voorrang van de fiets te benadrukken. Toch kampt Gent met een enorm aantal fietsongelukken en viel er de afgelopen zomer zelfs een dodelijk slachtoffer te betreuren.

Lees verder.


Kurt Burgelman voor HLN - 8 december 2021 

 

 De kijk van Kurt -  “ De laatste doet het licht uit… en de cd-speler” 

 Stelt u zich eens voor dat u een slagerij uitbaat. En dat u dag in dag uit naarstig bezig bent met het bereiden van salami, paté en boerenworst. Er komt een klant binnen in uw slagerij, hij bestelt voor een aardig bedrag aan fijne vleeswaren en loopt vervolgens zonder betalen buiten. Dan belt u waarschijnlijk de politie, of u gaat zelf achter de klant aan met het mes waarmee u zopas een koe heeft uitgebeend. Stelt u zich nu voor dat u in een wereld leeft waarin u geen poot heeft om op te staan en dat het doodgewoon is dat uw klanten gratis uw waren mogen ophalen.

Lees verder.


Kurt Burgelman voor HLN - 1 december 2021 

 

 De kijk van Kurt -  “Luc De Vos was ‘nen echten’ in een tijd waar fake de plak zwaaide”

 

 Om de zoveel dagen herinnert Facebook me aan eerder geposte berichten en biedt het me de mogelijkheid om de rest van de wereld er ook aan te herinneren. Ik besluit dat meestal niet te doen. Het kan mij nog slechts matig boeien hoe mijn kerstboom er in 2015 uitzag, wat zouden mijn online kennissen er dan geïnteresseerd in zijn? Enkele dagen geleden stelde FB me voor om een foto te re-posten van mijn voeten, gelegen aan een zwembad en met een palmboom op de achtergrond. Lees verder.


Kurt Burgelman voor HLN - 24 november 2021 

 

 De kijk van Kurt -“Op naar een saai en koud eindejaar”

Vorige week vertelde ik u in dit stukje dat ik een kaars zou branden voor de Zesdaagse. Ik maak mezelf wijs dat mijn gebaar heeft geloond. De Zesdaagse kon gewoon doorgaan tot het einde en we kregen na zes spannende koersdagen zelfs een Oost-Vlaamse winnaar. Ik had ook kaarsen moeten branden voor de Winterfeesten, het eindejaarsvuurwerk en de nieuwjaarsreceptie, blijkt nu. De gezelligheid van die evenementen moeten we nog maar eens ontberen door corona. . Lees verder.

 


Kurt Burgelman voor HLN - 17 november 2021 

 

 De kijk van Kurt -“Een kaarsje voor de Zesdaagse” 

Als u dit stukje kort na het verschijnen op woensdagochtend leest, dan ligt ondergetekende hoogstwaarschijnlijk met een flinke kater in bed. Gisterochtend, bij het schrijven van dit stukje, zat ik als een kind op Sinterklaasdag te popelen om elf uur later te vertrekken naar de Zesdaagse. De tickets had ik daags ervoor al uitgeprint, zodat ik mijn tijd nuttig kon besteden met het opladen van mijn telefoon. Lees verder  

 


Kurt Burgelman voor HLN - 10 november 2021 

 

 De kijk van Kurt -“Helaas alweer over seksueel geweld…"

 

Zondagavond trokken enkele honderden mensen naar het Gentse stadhuis in een actie tegen seksueel geweld. Naar aanleiding van een zoveelste verkrachting in het Gentse uitgaansleven uitten de actievoerders hun bezorgdheid aan waarnemend burgemeester Filip Watteeuw. Hij verzekerde hen dat hun boodschap was aangekomen en dat het stadsbestuur de feiten ernstig neemt. Watteeuw beloofde ook extra politiepatrouilles.  

 Lees verder   

 


Kurt Burgelman voor HLN - 3 november 2021 

 

 De kijk van Kurt -  “Anderhalve week slagen, schoppen en aanranding.”

 Aan de Opgeëistenlaan werd vorige week een man van 31 zonder enige reden door 2 mannen in elkaar geslagen en met de dood bedreigd. Van de daders is momenteel geen spoor. Enkele dagen daarvoor werd een jong skatertje in het Zuidpark door een hele bende geïntimideerd, geslagen en geschopt. De belagers zijn nog niet gevonden. Nog een week eerder onderging een drietal jeugdige skaters daar ook al een pak rammel. Niemand weet door wie. Een 26-jarige vrouw werd aan de Beestenmarkt gedrogeerd en daarop verkracht in het parkje bij de Sint-Baafsabdij. U raadt het al, ook haar aanrander werd nog niet gevonden. Bovenstaande feiten gebeurden in amper anderhalve week. 

Lees verder.


Kurt Burgelman voor HLN - 27 oktober 2021 

 

 De kijk van Kurt -  “Nog drie jaar ...”

 Gentenaars, neem uw agenda ter hand! Op zondag 13 oktober 2024 kunt u plannen wat u wilt want dan heeft u een vrije dag. In alle andere steden en gemeenten in het land zal de bevolking zich op die datum naar scholen en sporthallen begeven om haar stem uit te brengen voor de gemeenteraadsverkiezingen. In Gent zal uw mening niet gevraagd worden, zo blijkt nu reeds. Open VLD, de partij van burgemeester De Clercq, voert immers in het geheim gesprekken met haar coalitiepartner Vooruit om, samen met CD&V, met een stadslijst naar de verkiezingen te gaan. Groen, die andere coalitiepartner, vindt zoiets niet kunnen. Terecht. Al polsten Filip Watteeuw en de zijnen naar verluidt ook al bij Conner Rousseau of die met zijn Vooruit toch niet liever met Groen in zee gaat

Lees verder.


Kurt Burgelman voor HLN - 20 oktober 2021 

 

 De kijk van Kurt -  “Over Pippa en Elina”

Wat was ik de afgelopen dagen weer jaloers op mijn hond. Ik krijg nochtans net zoals het lieve beest op tijd en stond lekker eten voorgeschoteld en ook qua genegenheid van haar vrouwtje heb ik niks te klagen. Mijn jaloezie zat hem in het feit dat mijn viervoeter geen krant kan lezen. Pippa, zo heet mijn hond, hoeft zich dus geen zorgen te maken over de toekomst van Elina Roelens, een dame van 85 die vernam dat ze moet verhuizen uit haar sociale woning in Meulestede. Na de bewoners van de Bernadettewijk en het Westveld worden nu ook bewoners van twee woonblokken in de Marseillestraat hun flatje uitgejaagd. 

Lees verder.


Kurt Burgelman voor HLN - 13 oktober 2021 

 

 De kijk van Kurt -  “Leegstand als plan voor de toekomst”

Ik las deze week in deze krant een stukje over de leegstand in de Gentse winkelstraten en hoe het stadsbestuur dat wil aanpakken. Schepen van middenstand en economie Sofie Bracke wijt een en ander aan de hoge huurprijzen voor winkelpanden en ze heeft misschien wel, zij het deels, gelijk. Bedragen van twee cijfers, gevolgd door drie nullen, zijn geen uitzondering in onze belangrijkste winkelstraten. Daar moet je al een flink aantal schoenen, blouses en/of handtassen voor verkopen. Hoewel, nog niet zolang geleden rezen de prijzen ook al de pan uit en viel het met de leegstand nog best mee. U zult me niet horen zeggen dat de vernieuwde mobiliteit ermee te maken heeft, dat heb ik hier in het verleden al genoeg gedaan. 

Lees verder.


Kurt Burgelman voor HLN - 6 oktober 2021 

 

 De kijk van Kurt -  “Tips en Tricks voor amokmakers”

 De Student Kick-Off van vorige week op het Sint-Pietersplein verliep zonder noemenswaardige incidenten. Dat had helemaal anders kunnen aflopen, hadden enkele Brusselse jongeren hun zin gekregen. Dat kleine aantal – dus laat ons alstublieft niet veralgemenen – jongelui uit onze eigenste hoofdstad had via de sociale media een vechtpartij in de Overpoort aangekondigd. Om hun stoere beloftes nog wat aan te dikken, werd er zelfs van messen gesproken. Naar verluidt, zouden de lieverdjes het vooral op praesidia gemunt hebben. Niemand weet waarom.

Lees verder.


Kurt Burgelman voor HLN - 29 september 2021 

 

 De kijk van Kurt -  “Alle hondendrollen nog aan toe”

 

Het moet het kleinste artikeltje geweest zijn in de krant van afgelopen vrijdag. Het stond ergens in de kantlijn als ware het bedoeld om niet opgemerkt te worden. En toch - mijn brein moet er een alarmsignaal voor aangemaakt hebben - werd mijn blik ernaartoe getrokken. Niet zozeer de titel viel me op, dan wel deze snede uit de tweede zin: ‘Schepen voor Milieu Tine Heyse (Groen) lichtte toe…’ Op zo’n moment gaan bij mij alle sirenes af, verberg ik mijn auto onder tuinafval, vrees ik dat ook mijn straat een LEZ wordt en probeer ik angstvallig niets uit te stoten. Toen ik het artikeltje verder las, maakte mijn angst plaats voor verbazing. Schepen Heyse laat de komende jaren 60 hondentoiletten verdwijnen.

Lees verder.


Kurt Burgelman voor HLN - 22 september 2021 

 

 De kijk van Kurt -  “Autovrij, soeverein en stijlvol”

 

Afgelopen zondag was het Gentse stadscentrum een paradijs voor voetgangers en fietsers. Op de jaarlijkse Autovrije Zondag mocht er immers geen auto in of uit de Gentse binnenstad. In de kuip zorgt dat niet meteen voor uitzonderlijke beelden aangezien alles wat zich op fossiele brandstof voortbeweegt er sowieso al buiten wordt gehouden, maar op de anders drukke wegen rond de oude stad kon je zondag voor een keertje veilig flaneren. Koning Filip zelve kwam, geflankeerd door koningin Mathilde en driekwart van hun kroost, het goede fietsende voorbeeld geven, al hadden ze wel vijf wagens en vier moto’s nodig om in en uit het centrum te geraken. Had de koninklijke kolonne onze vorsten opgehaald aan het SMAK, dan was het nog geloofwaardiger geweest, al snap ik dat we onze gekroonde hoofden na de rellen van twee dagen daarvoor niet door de Overpoort konden laten trappen. 

Lees verder.


Kurt Burgelman voor HLN - 15 september 2021 

 

 

De kijk van Kurt -De Kijk van Kurt: “Ontmoet en verbind… t”

 

k heb ergens gelezen dat God een klein katje doodt telkens als er iemand een dt-fout maakt. Ik vond dat grappig en ergens ook terecht. Zelf moet ik ook steeds de neiging onderdrukken om de plegers van dt-fouten in een toegestrikte zak in een kanaal te gooien, samen met al diegenen die ‘men’ schrijven waar het ‘m’n’ moet zijn. Maar goed, ik weersta die drang, net zoals Onze Lieve Heer niet daadwerkelijk kittens doodt bij elke dt-ramp. Mocht dat wel het geval zijn, dan zouden er dagelijks bij het verschijnen van de kranten hele kattennesten sneuvelen. 

Lees verder.


Kurt Burgelman voor HLN - 8 september 2021 

 

 De kijk van Kurt - “Fier op de Gentse jeugd”

Ik ben fier op de Gentse jeugd. Voor de lieve vrede in mijn eigen huis deel ik u eerst even mee dat ik vooral fier ben op mijn eigen driekoppige kroost. Niet zomaar, wel omdat ze dat verdienen. Maar dus, ook de rest van de Gentse jongeren – waarvan ik de grote meerderheid niet persoonlijk ken – verdient mijn respect. Mijn soms sombere beeld op de toekomst verdween deze week toen ik las dat de Gentse Hotelschool dit schooljaar een onverwacht hoog aantal nieuwe inschrijvingen mocht noteren. In een land waar werken nauwelijks meer opbrengt dan niet werken, waar het pensioen van iemand met een volledige staat van dienst kleiner is dan iemand die een heel leven lang volle stempelkaarten heeft verzameld, daar kiezen onze jongelui voor een opleiding in de horeca. Lees verder.


Kurt Burgelman voor HLN - 1 september 2021 

 

De kijk van Kurt - “Ademen in Zottegem en Lubbeek”

Als u verlangt naar een groenere, ecologisch bewustere leefomgeving, dan kunt u in Gent op uw beide oren slapen. Onze stad wordt immers met een ferme groene hand bestuurd. Meer zelfs, ook de omliggende dorpen en velden zijn in goede natuurminnende handen. Onze provincie Oost-Vlaanderen, waar ons Gent perfect centraal in gelegen is, wordt bestuurd door een deputatie waar Groen stevig in vertegenwoordigd is. Zelfs op federaal niveau hebben de groene partijen heel wat in de pap te brokken. Het klimaat kan in de rest van de wereld dan wel rare toeren uithalen, aan ons zal het niet liggen.

Lees verder.


Kurt Burgelman voor HLN - 25 augustus 2021 

 

De kijk van Kurt - “Leer fietsen in de Zuurstofwijken!”

Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat een deel van het Gentse stadsbestuur eropuit is om de Gentenaars te pesten. Om ze weg te pesten zelfs. Om ze te vervangen door met het bestuur gelijkgestemde zielen. De hoerastemming bij een groot deel van de anders gestemde bevolking over het niet uitbreiden van de LEZ verstomde immers al zeer snel toen de ‘Zuurstofwijken’ werden aangekondigd. In die wijken rond het centrum zal de stad zich nu inzetten om onder meer – ik verzin dit niet – mensen te leren fietsen. In die wijken zal ook de tweede bewonerskaart sneuvelen.

Lees verder.


Kurt Burgelman voor HLN - 18 augustus 2021 

 

De kijk van Kurt - “Uitbreiding of niet, u betaalt!”

Het zit er weer eens bovenarms op aan de Botermarkt. En ja hoor, daar is de LEZ nog maar eens de aanleiding voor. Terwijl steden als Rotterdam en Stuttgart hun LEZ allang weer afgeschaft hebben, bakkeleien ons stadsbestuur en de oppositie over de uitbreiding van de Gentse versie. De oppositie wil er niet van weten, de coalitie wil er wel van weten… of wou ervan weten. Meerderheidspartij VOORUIT heeft immers van oppositiepartij PVDA gehoord dat de LEZ vooral de economisch zwakkeren raakt en uit nu ineens ook haar bedenkingen. De blauwen hullen zich vooralsnog in stilzwijgen, omdat ze weten dat hun kiezers niet van een LEZ moeten weten, maar dat ze de uitbreiding mee goedgekeurd hebben omdat de groenen anders kwaad zouden zijn. Groen zelf, dat de LEZ het liefste zou uitbreiden over de hele planeet, zou sinds kort bereid zijn om de uitbreiding te laten vallen in ruil voor andere klimaatvriendelijke maatregelen. 

Lees verder.


Kurt Burgelman voor HLN - 11 augustus 2021 

 

De kijk van Kurt - “Muizenissen in Ledeberg”

Als ik u vraag of u het verschil kent tussen ratten en muizen, dan komt u waarschijnlijk net zoals ik niet verder dan ‘de ene soort is groter dan de andere.’ In Ledeberg weten ze sinds kort wel beter. Enkele straten aldaar worden al 2 maanden geteisterd door een muizenplaag. Van het stadsbestuur krijgen de bewoners te horen dat de stadsverdelger enkel is opgeleid om ratten om zeep te helpen. Op muizen uitroeien is men in Gent niet getraind. Ik vraag me af of dat komt omdat een muis niet sterft van rattenvergif (weet ik veel) of dat de mazen van het net van onze stedelijke rattenvangers muis-doorlatend zijn. Hoe dan ook, in Ledeberg blijven de diertjes lustig knagen, hun gevoeg doen en kweken als konijnen. En ziektes verspreiden natuurlijk. 

Lees verder.


Kurt Burgelman voor HLN - 04 augustus 2021 

 

De kijk van Kurt - “Gentse komkommerzomer”

De Gentse zomer van 2021 wordt er eentje om heel snel te vergeten. Het is komkommertijd en dat zal een columnist op zoek naar een onderwerp geweten hebben. Er gebeurt dezer dagen in en rond onze tweede grootste stad van Vlaanderen gewoonweg niets dat we ons achteraf zullen herinneren. Zo goed als het hele schepencollege is momenteel met vakantie dus er wordt voorlopig niets verboden, afgeschaft of beslist waar we ons druk in kunnen maken. Er zijn geen Gentse Feesten om op terug te kijken, de zomer moddert aan en de Buffalo’s lijken er bij de seizoenstart met hun pet naar te gooien.

Lees verder.


Kurt Burgelman voor HLN - 28 juli 2021 

 

De kijk van Kurt - “Vaarwel wandelbusjes, tot nooit meer”

Herinnert u zich de toeristische paardenkoetsen nog in de historische kuip? Die zaten altijd vol blije toeristen, gaven werk aan de uitbater en de koetsiers, en spijsden via vergunningen en taksen de stadskas. Groene schepen Van Braeckevelt verbood ze vanaf 2020 omdat hij het niveau van het toerisme in Gent wou pimpen. Herinnert u zich de wandelbusjes nog? Als u zich haast, kunt u ze nog tot het eind van deze zomer zien rondtuffen. Ze zijn spuuglelijk, er zitten zeer weinig of geen mensen in en ze kosten de stad jaarlijks 480.000 euro. Toch vindt groene schepen Watteeuw dat geen nutteloze investering. Die ondingen waren volgens hem nodig om “mensen mee te krijgen in het verhaal van het circulatieplan.” 

Lees verder.


Kurt Burgelman voor HLN - 21 juli 2021 

 

De kijk van Kurt - “In de bres voor kiosken”

Edmond Cocquyt junior, Mong voor de vrienden, speelt dezer dagen een kat-en-muisspel met Filip Watteeuw. Mong, de nachtburgemeester, plaatste vorige week een oude kiosk op het Walter De Buckplein. Filip, de schepen van Publieke Ruimte, liet ze weer weghalen. Die kiosk, die ooit op het plein dienst deed als krantenstal, werd destijds door de stad weggehaald en Mong en zijn kornuiten willen het bouwseltje in ere herstellen. Bij wijze van ludieke rebellie stelt Cocquyt zijn kiosk nu elke dag ergens anders op en verkoopt hij er jenever. In een kleinere versie ernaast verkopen zijn kinderen limonade. Watteeuw stuurt zijn dienders er telkens op uit om dat feest een halt toe te roepen. 

Lees verder.


Kurt Burgelman voor HLN - 14 juli 2021 

 

De kijk van Kurt - “Met moraalridders terug naar de Middeleeuwen”

Onze stad werd vorige week nog eens bestormd door ridders. Die – met wat goede wil – in middeleeuwse kledij gehulde krijgers hadden het niet op het Gravensteen gemunt, wat je van een beetje ridder toch zou verwachten, dan wel op het S.MA.K. Met een retoriek die niet zou misstaan in een Suske & Wiske-album eisten zij het wegnemen van alle werken van Jan Fabre. Zinsneden als “weg met de zelfverklaarde verdedigers van de schoonheid…” en “…klaar om het Ancien Régime omver te werpen” hoor ik eerder uit de mond komen van Lambik dan uit die van echte volwassenen die anno 2021 een punt willen maken. Want een punt hadden ze, de Moraalridders. 

Lees verder.


Kurt Burgelman voor HLN - 7 juli 2021 

 

De kijk van Kurt - “Mijmeren naar grijs”

Het is officieel komkommertijd en dat is eraan te merken. Het is niet dat er niets gebeurt in de wereld, maar het is momenteel allemaal iets minder spectaculair en de mensheid blijkt er ’s zomers ook minder van wakker te liggen. In Brussel houden asielzoekers een hongerstaking en hier in Gent dreigen enkele krakers van Het Pand hetzelfde te doen omdat de stad haar beloftes van 40 jaar geleden niet nakomt. Hoort u daar iemand over praten bij uw bakker? Ik niet. Over één artikel zal ik het morgen wel hebben bij het bestellen van mijn pistolets. De ‘grijzekes’ verdwijnen uit het straatbeeld. Nieuwen Bosch schaft haar welbekende schooluniform af

Lees verder.


Kurt Burgelman voor HLN - 30 juni 2021 

 

De kijk van Kurt - “Genderkoekjes en regenboogvlaggen”

 

Met zo’n tweehonderd waren ze, diegenen die afgelopen zondag ondanks de stortregen op de Kouter actievoerden tegen homohaat. Met zo’n kwartmiljoen waren ze, de Gentenaars die op hetzelfde moment droog en wel in hun huiskamer hetzelfde gedacht waren toegedaan. Iemand haten of discrimineren omwille van zijn geaardheid is onnozel, dat weet ieder mens met een IQ van tenminste 2 cijfers. De Ghelamco Arena werd gehuld in de regenboogkleuren en vanuit alle bestuursniveaus riepen politiekers om het hardst hun afschuw uit over een wet in Hongarije. De UEFA werd door dezelfde politiekers en op alle sociale media hypocrisie en lafheid verweten omdat ze de Münchense Allianz Arena verbood het veelkleurige voorbeeld van haar Gentse kleine zusje te volgen. 

Lees verder.


Kurt Burgelman voor HLN - 16 juni 2021 

 

De kijk van Kurt - “Vlamingen verenigen zich graag, vooral om feesten te organiseren”

 

“Zet 10 Nederlanders in een kamer en na een halfuur dansen ze een polonaise. Zet 10 Vlamingen bijeen en na een halfuur hebben ze 20 verenigingen opgericht.” Ik hoorde het een Nederland-kenner ooit zeggen in een programma op tv en hij had gelijk. Vlamingen verenigen zich graag, vooral om feesten te organiseren. Of er nu een petanqueclubje wordt opgericht of een benefiet voor arme boeren in Bangladesh, er wordt altijd wel iemand aangesteld om voor eten en drinken te zorgen. Wij Gentenaars mogen beweren dat we wat organiseren betreft er met kop en schouders bovenuit steken. De Gentse feestenkalender zit dankzij talloze vzw’s en comités 12 maanden per jaar eivol. Het stadsbestuur weet dat en ondersteunt zoveel mogelijk initiatieven, zo ook op het einde van anderhalf jaar corona-ellende.   Lees verder    

 


Kurt Burgelman voor HLN - 16 juni 2021 

 

De kijk van Kurt - “Een zonnige dag aan het strand”

Wat een prachtige zonnige dag aan het strand had kunnen worden, is vorige week nog maar eens verbrod door een meute gespuis. De eerste dag waarop er dit jaar in de Blaarmeersen gezwommen mocht worden, had taferelen van spelende kinderen en stoeiende koppeltjes moeten opleveren. Het zijn taferelen van vuistslagen, rondvliegende flessen en wegvluchtende gezinnen geworden. ‘Brusselse jongeren’ zoals ze in de pers werden genoemd, verschaften zichzelf toegang tot het domein en richtten zich vervolgens op hun makkelijke slachtoffers. Op een treffen van een stoere motorbende zie je ze dat niet doen, die laffe krapuultjes. Het moet gezegd, onze Gentse flikken waren heel snel en massaal ter plaatse.  Lees verder   


Kurt Burgelman voor HLN - 9 juni 2021 

 

De kijk van Kurt - “We zijn er bijna, mevrouw de schepen”

Spreekt u Arabisch, Farsi, Ghanees en/of Turks? Ik ook niet. Een hoop jongelui in onze stad wel. Zij zijn bovenop het Nederlands en het op school aangeleerde Engels en een mondje Frans één van bovengenoemde talen machtig omdat zij die thuis spreken. Enkele van die jeugdige polyglotten kregen onlangs van schepen Decruynaere een taalhulp-diploma overhandigd en zullen als vrijwilliger ingezet worden tijdens onder meer oudercontacten. Waar tot voor kort leerkrachten uitsluitend gewapend met goede wil en handgebaren Afrikaanse en Aziatische ouders probeerden uit te leggen hoe hun spruit het doet op school en welke studiekeuze aangewezen lijkt, komt er nu een gediplomeerde jonge tolk om dat werk een stuk vlotter te doen verlopen.   Lees verder  


Kurt Burgelman voor HLN - 2 juni 2021 

 

De kijk van Kurt - 'Van de hond.....' 

 

Ik ben jaloers op mijn hond Pippa. Hoe zij een halfuur lang geïntrigeerd kan zitten kijken naar een vlieg op het raam, haar kop meebewegend met de capriolen van het insect. Ik wou dat ik mijn dagen zo zou kunnen vullen. Op ongeveer dezelfde manier zit ik nochtans elke ochtend de regionale pagina’s van deze krant uit te vlooien op zoek naar een onderwerp voor dit stukje. Met de komkommertijd voor de deur zie ik me de komende weken steeds koortsachtiger zoeken naar iets om me over op te winden. Niet dat er niets merkwaardigs gebeurt, maar het gaat me vooral om de zaken waarover ik hier het liefst spitsvondig probeer te zijn en waarop velen onder u me steunende dan wel kwade reacties sturen; de olijke fratsen van ons aller stadsbestuur.      Lees verder 


Kurt Burgelman voor HLN - 26 mei 2021 

 

De kijk van Kurt - 'De miserie van de Dampoort' 

 

Blijf weg of kom met de fiets,” het zou de nieuwe slogan kunnen zijn van de groene Gentse schepen van toerisme om enkel nog milieuvriendelijke bezoekers naar onze stad te lokken. Het blijkt echter om een oproep te gaan van het Agentschap Wegen en Verkeer, dat pendelaars waarschuwt voor de te verwachten verkeershinder tijdens de werken aan de Dampoort. Dat vermaledijde knooppunt, waar al sinds mensenheugenis katten hun jongen en automobilisten hun levensvreugde verliezen, wordt heraangelegd. Om het in 3 woorden uit te leggen, de R40 wordt hertekend van Dok Zuid naar de Koopvaardijlaan en de Afrikalaan, die via de nieuwe Verapazbrug met de Muidelaan zal verbonden worden. Ik heb er Google Maps moeten bijhalen om het me visueel te kunnen voorstellen maar het klopt.     Lees verder 

Kurt Burgelman voor HLN - 19 mei 2021 

 


De kijk van Kurt - '2 maten en 2 gewichten' 

 

Ik heb in mijn leven nog nooit meegelopen in een betoging. Als volbloed democraat juicht ik het recht erop toe, dat wel, maar zelf met een spandoek boven mijn hoofd leuzen lopen brullen is niet mijn ding. Op enkele zeldzame uitzonderingen na hebben betogingen de wereld nog niet veel veranderd. Al zeker niet als je in Gent staat te roepen tegen wantoestanden in pakweg Israël, dat ongeveer 4.500 kilometer van je manifestatie verwijderd is. Hoezeer ik zelf ook walg van het geweld aldaar, ik snap het nut niet van zo’n demonstratie. Het is niet dat de Israëlische regering ervan onder de indruk zal zijn hé? Ik snap ook niet dat je met 1.000 mensen op de Korenmarkt tegen elkaar geschurkt moet gaan betogen in volle coronatijd.    Lees verder 


Kurt Burgelman voor HLN - 12 mei 2021 

 

De kijk van Kurt - 'Een hele zomer lang Gentse Feesten' 

Ik heb altijd graag terrasjes gedaan, maar dat ik er zo gek op was besefte ik afgelopen zaterdag pas. Het getik van bestek, het gerinkel van glazen, de lachsalvo’s aan de tafels rondom de mijne, wat heb ik het gemist. Zelfs de regendouche tijdens de overtrekkende storm op zondagavond nam ik er voor lief bij. Ik kijk er al naar uit om binnenkort ook weer binnen in de horeca te genieten, als een kind dat in de roes van Sinterklaas al uitkijkt naar de pakjes onder de kerstboom. Het allermooiste cadeau zouden de alsnog doorgaande Gentse Feesten zijn, dat hoorde ik aan elke terrastafel waaraan ik het voorbije weekend aanschoof. Waarom zou dat niet kunnen? Wij Gentenaars stonden niet met duizenden als idioten tegen elkaar gedromd de politie uit te dagen zoals op het Brusselse Flageyplein of op La Boum in Ter Kamerenbos. Wij kunnen welgemanierd omgaan met onze herwonnen vrijheid.   Lees verder 

De kijk van Kurt - 'Een hele zomer lang Gentse Feesten' 

Ik heb altijd graag terrasjes gedaan, maar dat ik er zo gek op was besefte ik afgelopen zaterdag pas. Het getik van bestek, het gerinkel van glazen, de lachsalvo’s aan de tafels rondom de mijne, wat heb ik het gemist. Zelfs de regendouche tijdens de overtrekkende storm op zondagavond nam ik er voor lief bij. Ik kijk er al naar uit om binnenkort ook weer binnen in de horeca te genieten, als een kind dat in de roes van Sinterklaas al uitkijkt naar de pakjes onder de kerstboom. Het allermooiste cadeau zouden de alsnog doorgaande Gentse Feesten zijn, dat hoorde ik aan elke terrastafel waaraan ik het voorbije weekend aanschoof. Waarom zou dat niet kunnen? Wij Gentenaars stonden niet met duizenden als idioten tegen elkaar gedromd de politie uit te dagen zoals op het Brusselse Flageyplein of op La Boum in Ter Kamerenbos. Wij kunnen welgemanierd omgaan met onze herwonnen vrijheid.   Lees verder 


Kurt Burgelman voor HLN - 05 mei 2021 

 

De kijk van Kurt -  Kevers en Bentleys:

“Mijn liefde voor Gent is enigszins te vergelijken met mijn affectie voor de kever”

 

 De mooiste auto allertijden is voor mij de VW-kever. Dat krappe vehikeltje wordt al een halve eeuwigheid niet meer geproduceerd, dus ik mag het met een gerust hart bejubelen zonder dat u me ervan verdenkt gesponsord te worden. Het geluid van de kever doet nog steeds hoofden draaien, zijn markante lijn doet nog steeds harten smelten, diegene die hem bezit wordt overal getrakteerd op jaloerse blikken. De VW-kever is in zijn unieke zelve dé auto waarmee je wilt gezien worden… zolang je hem niet begint te vergelijken met de meest luxueuze Bentley natuurlijk. Mijn liefde voor Gent is enigszins te vergelijken met mijn affectie voor de kever. Ik weet dat er hier en daar wat rammelt, maar ik blijf vallen voor dat originele, dat anders-dan-de-rest.   Lees verder 


Kurt Burgelman voor HLN - 28 april  2021 

 

 

De kijk van Kurt -  "En wat met de echt grote vervuilers?"

 

Vooraleer u me verwijt in herhaling te vallen, wil ik het deze week niet over de LEZ hebben. Of toch, maar dan enkel ter inleiding. De stad heeft een dure studie besteld die moet helpen beslissen waar (en niet of) de LEZ-uitbreiding er zal komen. Van oude dieselwagens is geweten dat ze uit zichzelf verslijten en bijgevolg uit het straatbeeld verdwijnen, dus dat hele gedoe is enkel lastig voor diegenen die zich geen nieuwe auto kunnen permitteren. De LEZ is vooral een statement van een stadsbestuur dat inzet tegen vervuiling. De laatste weken is echter gebleken dat de bewoners van onze zelfverklaarde groene oase alleen staan in hun protest tegen de echt grote vervuilers. De stad gaf groen licht (heeft u ‘m?) om de uiterst vervuilende gascentrale in Wondelgem uit te breiden, daar werd al tevergeefs tegen geprotesteerd.  Lees verder 


Kurt Burgelman voor HLN - 21 april 2021 

 

De kijk van Kurt - "De laatste Gentenaar doet het licht uit"

Voor het eerst in 20 jaar tijd zakte in 2020 het Gentse bevolkingsaantal. Niet dat corona er zo hard inhakte, nee, het aantal mensen dat zich in onze stad kwam vestigen lag een stuk lager dan het aantal dat andere horizonten opzocht. Schepen van burgerzaken Isabelle Heyndrickx, die met de cijfers op de proppen kwam, heeft er niet meteen een uitleg voor. Het was ook niet te doen geweest om de 17.339 stadsverlaters een vragenlijst onder de neus te schuiven. Zou onze stad aan aantrekkingskracht verliezen? Ongehinderd door kennis ter zake stel ik me voor dat dat wel eens het geval zou kunnen zijn. Decennia lang bleven mensen hangen na hun studies omdat Gent dat ‘je ne sais quoi’ bezat, dat - en ik werp er nog wat Frans bij - ‘bohemien’.  Lees verder 


Kurt Burgelman voor HLN - 14 april 2021 

 

De kijk van Kurt - Pallas of Volxus 

Hebben wij weer chance, we mogen kiezen hoe de Vooruit voortaan zal heten, Pallas of Volxus. Wat een geluk, zo zelf mogen kiezen tussen de Zuid-Afrikaanse en de Britse coronavariant, tussen de cholera en de pest. De Vooruit had nochtans al een naam: Vooruit. Die naam staat aan alle kanten op het gebouw te lezen, al sinds 1913. Als onze achterkleinkinderen over 100 jaar over de geschiedenis van dé cultuurtempel van onze stad zullen leren, zullen ze te horen krijgen dat de fiere Vooruit herdoopt werd omwille van een folieke van een dan al lang vergeten posterboy met peperdure witte sportschoenen.  Lees verder 


Kurt Burgelman voor HLN - 6 april 2021 

 

De kijk van Kurt - “Hein heeft een grove bezem te leen”

“Kan je je een beetje bezighouden?” Die vraag hoor ik steeds vaker. Nu het ernaar uitziet dat de eerder aangekondigde versoepelingen zullen uitgesteld worden, praat men tegen mensen uit de horeca en de cultuursector alsof die vroegtijdig in een woonzorgcentrum zijn gedumpt. Met respect voor wat ze ooit gepresteerd hebben, maar intussen overbodig. “Ik heb wel iets omhanden,” antwoord ik dan, “tekstje schrijven hier, cd’tje opnemen daar, maar veel minder dan normaal.” De overige tijd probeer ik me op te trekken aan de meest uiteenlopende zaken, maar het wordt me niet gemakkelijk gemaakt.  Lees verder 


Kurt Burgelman voor HLN - 26 maart 2021 

 

De kijk van Kurt - Flessen

Onze stad kwam afgelopen woensdag negatief in het nieuws met beelden vanop het Sint-Pietersplein. Daar troepte een 2.000-tal jongeren samen, wat in coronatijden niet kan. Toen de politie vroeg om het plein te ontruimen, lapten enkele honderden ‘studenten’ die vraag aan hun laars en dansten olijk en uitdagend verder. Een honderdtal vond het zelfs nodig om de agenten te bekogelen met glazen flessen. Toen die balorige meute eindelijk uit elkaar was gedreven, bleek het plein te zijn versierd met een kamerbreed tapijt van glasscherven, blikjes en andere rommel.   Lees verder 


Kurt Burgelman voor HLN - 19 maart 2021 

 

De kijk van Kurt - Uitschot 

Vorige week vrijdag werd op de Korenlei een tienerkoppeltje gewelddadig overvallen. Zowel de jongen als het meisje werden tegen de grond gewerkt en geschopt - in die volgorde - en het meisje werd van haar handtas beroofd. Volgens getuigen namen niet minder dan 15 jongeren deel aan de overval. Tot zover het slechte nieuws. Het goede nieuws is dat de politie de 15 snel kon oppakken.  Lees verder 


Kurt Burgelman voor HLN - 12 maart 2021 

 

De kijk van Kurt - Begrip 

Snapt u het nog? Ik niet meer. Telkens als ik de regionale pagina’s van deze krant gelezen heb, voelt het alsof ik minder begrijp dan ervoor. Niet dat de journalisten hun werk niet naar behoren doen, wel integendeel, maar het nieuws dat ze brengen lijkt rechtstreeks uit Absurdistan te komen. Toen ik het stuk over de cirkels op het Sint-Pietersplein las, dacht ik dat ik een vroege aprilvis had ontdekt. Studenten mogen voortaan met 10 in een grote cirkel meegebrachte pintjes – en vanaf 20 uur limonade - drinken in het zicht van de gesloten horecazaken in de buurt. Hadden die voor drank en versnaperingen mogen zorgen, dan zou er meteen een hoop minder zwerfvuil achterblijven. Was er één cirkel van een klein podium voorzien, dan hadden lokale artiesten voor wat sfeer kunnen zorgen.  Lees verder 


Kurt Burgelman voor HLN - 5 maart 2021 

 

De kijk van Kurt - Gas

Het Gentse stadsbestuur heeft groen licht gegeven voor de uitbreiding van de gascentrale van Luminus in Wondelgem. ‘Groen licht’ mag u in deze letterlijk nemen aangezien we met Tine Heyse een groene milieuschepen hebben. Dat zo’n gascentrale heel wat CO2 uitstoot, daar maalt de schepen niet om. Groene Tine, die de LEZ invoerde en wil uitbreiden, beweert dat de CO2 van uw oude auto lager wordt uitgestoten dan die van een gascentrale en dus schadelijker is voor de bewoners van het centrum. Bewoners van Wondelgem - en naargelang de richting van de wind ook heel de Gentse buitenrand - mogen voor haar part wel zachtjesaan stikken. Heyse zegt dat we op hernieuwbare energie moeten inzetten.  Lees verder 


Kurt Burgelman voor HLN - 26 februari  2021 

 

De kijk van Kurt - Feestje!

Onze stad kwam de afgelopen dagen niet bijster positief in het nieuws. Niet omdat er plannen zijn om nog meer gaten in monumenten te slaan, niet omdat er meedogenloos volksbuurten worden afgebroken, en zelfs een keertje niet omdat het verkeer in de soep draait. Nee, dit keer kwam het slechte nieuws uit het UZ, waar de artsen de 3de coronagolf aankondigden en aan alle overheden vroegen om de coronamaatregelen vooral niet te versoepelen. Dit keer kwam het slechte nieuws van op het Sint-Pietersplein en de Graslei, waar honderden jongeren samen kropen en zelfs aan het feesten gingen. De politie trad op en burgemeester De Clercq haastte zich om glas en versterkte muziek te verbieden. .   Lees verder 


Kurt Burgelman voor HLN - 18 februari  2021 

 

De kijk van Kurt - 23.000 

De stad Gent heeft zich lang geleden reeds voorgenomen om de binnenstad zo autoluw mogelijk te maken. Dat wisten de Gentenaars toen ze voor de meerderheidspartijen stemden want diezelfde partijen waren daar in de vorige legislatuur al mee bezig. Meer plaats creëren voor fietsers en streven naar een betere luchtkwaliteit, dat is beleid voeren, ook al gaat niet iedereen daarmee akkoord. Mensen het geld uit hun zakken pesten zou geen deel van dat beleid mogen zijn, maar de realiteit verraadt helaas anders. Zo’n 23.000 automobilisten werden door ons stadsbestuur al voor samen 1,3 miljoen euro gepest in de Kortedagsteeg. Komende van de Kouter mag je die straat niet in en dat is niet duidelijk aangegeven. Gemeenteraadslid Sonja Welvaert van de PVDA plaatste daarom zelf een verkeersbord C31 op de hoek van de straat om achteloze bestuurders van de verkeerssituatie op de hoogte brengen.   Lees verder 


Kurt Burgelman voor HLN - 12 februari  2021 

 

De kijk van Kurt -Gravensteen 

Onze burgemeester ontving de afgelopen week een open brief waarin wordt gevraagd om van ons Gravensteen af te blijven. De brief werd ondertekend door een 120-tal bekende Gentenaars en op de sociale media gesteund door zowat alle andere stadsgenoten. In de brief wordt de bezorgdheid geuit over de plannen die het stadsbestuur heeft met onze unieke middeleeuwse trots. Er moet volgens het plan een flink gat worden geslagen in de omwalling, er komt een liftkoker tegen de donjon, en op het grasveldje achter de burcht komt een modern bezoekerscentrum met een giftshop. In een promofilmpje is ook een mintgroene metalen loopbrug te zien op het middenplein, dit waarschijnlijk om het kleine beetje overgebleven middeleeuwse sfeer compleet de kop in te drukken..  Lees verder 


Kurt Burgelman voor HLN - 5 februari  2021 

 

De kijk van Kurt - Brommers

Ooit bezocht ik Masqat, de hoofdstad van Oman. Aan het paleis van de sultan kwam een Amerikaanse toerist op me afgerend met de vraag of ik een foto van hem wou nemen. Er was immers niemand anders te bespeuren op het immense plein. Er was niks van verkeer, het was er muisstil, het leek alsof we in een achtergelaten filmdecor waren gestapt. De rest van de dag bracht ik door in en rond de bazaar van de stad, waar het woord ‘drukte’ pas echt betekenis kreeg. Voetgangers, fietsers, volgeladen scooters en een enkele kameel krioelden door elkaar, de middenstand floreerde. Vorige week stelde mobiliteitsschepen Watteeuw voor om brommers uit de Gentse kuip te weren.  Lees verder 


Kurt Burgelman voor HLN - 29  januari 2021 

 

De kijk van Kurt - Pippi

 

Op de Bebelplatz, het plein voor de Humboldt-universiteit in Berlijn, ligt een glazen tegel waardoor je naar een kamer met lege boekenkasten kunt kijken. Dat kunstwerk herinnert ons aan de boekenverbranding door de Nazi’s. Het doet je nadenken over de gevaren van censuur en het stemt je gelukkig dat die toestanden al bijna een eeuw achter ons liggen. Hoewel, in ons eigen Gent lijkt het net te beginnen. De door de stad gefaciliteerde (lees: financieel ondersteunde) Werkgroep Dekolonisering pakte onlangs uit met een rapport waarin enkele opmerkelijke voorstellen staan. Lees verder 


Kurt Burgelman voor HLN - 22  januari 2021 

 

De kijk van Kurt - Moeder Aarde

 

Samen met de rest van de wereld keek ik deze week naar de inauguratietoespraak van de nieuwe Amerikaanse president. Dat die gezellige opa niet zo’n bevlogen verteller is als zijn democratische voorganger Obama, mocht blijken uit de beelden van een indommelende Bill Clinton. Zelf moest ik ook een geeuw onderdrukken, al vond ik de passage over de verdeeldheid van de bevolking best interessant. In een democratie beslissen de verkozenen en moeten de aanhangers van de niet verkozenen zich daarbij neerleggen. In ons eigen Gent is dat niet anders. De afgelopen week nam het stadsbestuur enkele beslissingen die bij een deel van de bevolking enig gemor teweegbrachten. Lees verder 


Kurt Burgelman voor HLN - 15 januari 2021 

 

De kijk van Kurt - Zwijnaarde

 

Het zijn spannende tijden voor de inwoners van Zwijnaarde. Enkele weken geleden pakte mobiliteitsschepen Watteeuw uit met de idee om in Gentbrugge en Zwijnaarde circulatieplannen in te voeren. Wat, hoe en waar precies is nog niet beslist, maar dat er zal geknipt en omgeleid worden, lijkt nu al onafwendbaar. Ik kreeg meteen berichten van handelaars uit beide gemeenten om in deze column iets te schrijven over hun bezorgdheden, om u maar te zeggen dat de schrik erin zit van zodra ons stadsbestuur communiceert een idee te hebben. In Zwijnaarde is men dezer dagen dubbel ongerust..  Lees verder 


Kurt Burgelman voor HLN - 8 januari 2021 

 

De kijk van Kurt - Pijnlijk

 

De beelden van een meute halvezolen die het Capitool in Washington bestormde, bereikten ons de afgelopen week via extra nieuwsuitzendingen en bezorgden ons een collectieve verontwaardiging. Wat zullen onze eigen overheden daar blij mee geweest zijn. Hallucinante taferelen van opgehitste rednecks en sjamanen met koehoorns namen onze focus immers weg van het falende Belgische coronabeleid. Landen waarover onze eigen politici zich graag met een moreel superieure air uitlaten - wegens het pesten van Palestijnen en/of het herbergen van Trump-aanhangers en Brexit-stemmers - vaccineerden al miljoenen mensen. In ons land kregen tegen het eind van vorige week welgeteld 700 mensen een spuitje..  Lees verder 


Kurt Burgelman voor HLN - 1 januari 2021 

 

De kijk van Kurt - Voornemens 

 

2020 zit erop, het werd tijd. Als we ons voor het nieuwe jaar massaal voornemen om ons verstand te gebruiken, dan kunnen we in de loop van 2021 misschien weer ons normale leven opnemen. Voor ons, Gentenaars, betekent dat onder meer dat we weer onze Buffalo’s kunnen aanmoedigen nu ze weer beter spelen, en dat we kunnen toeleven naar de, eventueel aangepaste, Gentse Feesten. Ik ben er gerust in dat het overgrote deel van de Gentenaars dat verstand gebruikt.  Lees verder