Columns

Kurt Burgelman, Gentenaar, zanger, entertainer en ‘ambetante mens’.
©KOS/Miemiekehobbyfotografie

  

Wekelijkse column in 'Het Laatste Nieuws' 

 

De kijk van Kurt 


Kurt Burgelman voor HLN - 25 december 2020

 

De kijk van Kurt - Goed Volk 

 

De Gentse politie beleefde naar eigen zeggen een rustige Kerstavond. Wij Gentenaars zijn rebels van inborst en we laten van ons horen als we het ergens niet mee eens zijn, maar we kunnen ons ook perfect aan de regels houden als die regels ergens op slaan. We willen allemaal zo snel mogelijk terug naar een normaal leven waarin we ons van de nieuwjaarsreceptie via de Zesdaagse en het Lichtfestival naar de Gentse Feesten kunnen feesten, en dus volgen we zo goed mogelijk de coronaregels.    Lees verder 


Kurt Burgelman voor HLN - 18 december 2020

 

De kijk van Kurt - Slecht rapport   

 

Aan het einde van dit verschrikkelijke jaar kijken we terug op tien maanden afgelastingen en beperkingen. Wij Gentenaars hielden ons in het algemeen redelijk goed aan de coronamaatregelen. Een professor van de UGent schold live op sociale media enkele politiemensen uit, dat wel, maar de Gentse politie moest een pak minder lockdownfeestjes stilleggen dan haar Antwerpse collega’s en er kropen geen naakte Hongaarse Europolitici langs de Gentse regenpijpen. 

De schepenen van Cultuur en Feesten bewezen dat ze de grootste Gentse bekommernis heel goed aanvoelden. Gentenaars willen met elkaar feestvieren en dat kon niet in 2020.   Lees verder 


Kurt Burgelman voor HLN - 11 december 2020

 

De kijk van Kurt - Smile! 

 

Volgende maand worden er in Gent 6 extra camera’s geïnstalleerd. Niet om snel te kunnen ingrijpen bij vechtpartijen in uitgangsbuurten of om bewijsmateriaal te leveren bij drugdeals, nee,  wel om eigenaars van oude auto’s te klissen bij het binnenrijden van de lage emissiezone. De 2 camera’s die een oogje in het zeil hielden in de Brugse Poort zijn al lang weer weggehaald om privacyredenen. Amok makende rivaliserende drugbendes hebben in Gent alzo meer recht op privacy dan dieselchauffeurs. Over de uitbreiding van diezelfde LEZ rommelt het momenteel in het stadsbestuur. Heel de oppositie en een aanzienlijk deel van de meerderheid is tegen maar Groen blijft met het bestuursakkoord wapperen.

Lees verder 


Kurt Burgelman voor HLN - 4 december 2020

 

De kijk van Kurt - Down

 

Op zondagavond verwarm ik me graag aan de docureeks Down the Road op één. Daarin gaat de immer sympathieke presentator Dieter Coppens op reis met een groep jongelui met het downsyndroom. Met hun spitante oneliners, hun eigen kijk op de wereld en hun onuitputtelijke enthousiasme trakteren de hoofdrolspelers de kijker telkens op een uur onvervalste feel good-tv. Mensen met het downsyndroom uiten doorgaans hun emoties ongeremder dan mensen zonder, wat afwisselend zorgt voor een bulderlach en dikke tranen. 

Lees verder 


Kurt Burgelman voor HLN - 27 november 2020

 

De kijk van Kurt - Filip de Immobiele

 

Zoals veel van mijn collega zelfstandigen en artiesten spendeer ik tegenwoordig een aanzienlijk deel van de dag met het schrappen van afspraken in mijn agenda. De overige tijd werk ik aan nieuwe muziek, wandel en lees ik. ’s Ochtends werk ik me door de krant, de rest van de dag heb ik altijd een boek bij de hand. Momenteel ben ik helemaal in de ban van ‘De Bourgondiërs’ van Bart Van Loo. Al vanaf de eerste bladzijden heeft hij het over het weerspannige karakter van de Gentenaars. De Gentse rebellie spat als het ware van het papier. Brugge moest maar scheef kijken, de Franse hertogen en koningen moesten nog maar denken aan belastingen heffen en de Gentenaars stormden al met getrokken zwaarden naar het dichtstbijzijnde veld om er de vijand in de pan te hakken. 

Lees verder 


Kurt Burgelman voor HLN - 20 november 2020

 

De kijk van Kurt - Discriminatie

 

De Stad Gent gaat voor meer diversiteit en inclusie in eigen rangen. Dat staat te lezen op haar officiële site. Voor diegenen die niet elke dag een woordenboek lezen: inclusie is de insluiting in de samenleving van achtergestelde groepen op basis van gelijkwaardige rechten en plichten. Wat de Stad Gent precies bedoelt, is dat haar personeelsbestand een afspiegeling moet worden van de diverse samenleving en dat er dus dringend meer mensen van vreemde origine aan de slag moeten. Bij de aanwerving van nieuw stadspersoneel zal een kandidaat met buitenlandse roots voorrang krijgen op een autochtoon, zegt schepen van Werk Bram Van Braeckevelt.

Lees verder 


Kurt Burgelman voor HLN - 13 november 2020

 

De kijk van Kurt - Grafschennis

 

In november herdenken we onze overledenen. In het begin van de maand eren we onze eigen dierbaren en op 11 november de slachtoffers van WOI. Zelf hou ik er niet van om de Allerheiligen-drukte te trotseren maar ik kan wel genieten van de serene sfeer op een kerkhof. Vorig jaar bezocht ik met mijn dochters de grote monumentale begraafplaats van Milaan. Ik had me aan enigszins begrijpelijk gezeur verwacht van 2 pubermeisjes - die in dé Europese shoppingstad met hun pa mee moesten naar een kerkhof - maar ook zij vergaapten zich aan de architecturale pracht. Thuis hebben we met vooral Campo Santo en de Westerbegraafplaats ook enkele fraaie begraafplaatsen. Ik werd dan ook overvallen door ongeloof en kwaadheid toen ik deze week las dat Luk De Bruyker, onze Pierke Pierlala, het graf van zijn vader moet aanpassen omdat het te hoog is

Lees verder 


Kurt Burgelman voor HLN - 6 november 2020

 

De kijk van Kurt - Voetnoten

 

In een tijd waarin alles overschaduwd wordt door coronacijfers en Amerikaanse verkiezingen is het niet gemakkelijk om als regionaal columnist met iets sensationeels op de proppen te komen. De neuzekesoorlog is immers al lang uitgevochten en mijn aversie tegen de LEZ en het circulatieplan kent u als trouwe lezer intussen wel. Het is niet dat er niets opmerkelijks gebeurt in Gent, wel integendeel. Na een zoektocht van 14 jaar werd urban legend Voetenman - de man die studentes naar hun kot volgde om daar aan hun voeten te ruiken - eindelijk ingerekend. Dat wil zeggen, hij heeft zichzelf aangegeven bij de politie. Schoorvoetend, neem ik aan. De man is voorlopig vrij onder voorwaarden. Het verkeer in onze stad draait opnieuw in de soep door een defect aan de Meulestedebrug. Dat rammelend stuk miserie moet sowieso al met de regelmaat van de klok afgesloten worden voor oplapwerk maar dit keer zal de oplossing iets meer voeten - deze is niet opzettelijk - in de aarde hebben. Omdat er een schip tegenaan geknald is, moest de ene helft van de brug losgemaakt en weggehaald worden. 

Lees verder 


Kurt Burgelman voor HLN - 30  oktober 2020

 

De kijk van Kurt - Optreden

 

Nieuwe Gentenaar en muzikaal genie Jef Neve postte eerder deze week op zijn Facebookpagina een emotionele oproep aan onze politici om hun loon door te storten aan de getroffenen in de cultuursector. Zijn post kwam er als reactie op de verstrengde coronamaatregelen waardoor cultuurhuizen en horecazaken - de plaatsen waar podiumartiesten doorgaans hun boterham verdienen - moeten sluiten. “Zing morgen uw eigen liedje, die van ons zijn op” besloot Neve zijn betoog. Was het maar zo, dacht ik. Mochten die maatregelen tot gevolg hebben dat er ineens niets meer uit de radio of tv komt, dan zou het duidelijk worden dat cultuur nodig is. Comedians, acteurs en muzikanten en al diegenen die achter de schermen werken, betalen net zoals iedereen fortuinen aan belastingen en sociale lasten en krijgen daar momenteel weinig of niets voor terug. De solidariteit die zij al hun hele carrière hebben getoond en betaald, blijkt nu niet van beide kanten te komen. Nieuwe Gentse en voormalige zangeres van Hooverphonic Esther Lybeert plaatste daarom een oproep aan de openbare omroep om volop concerten 

Lees verder 


Kurt Burgelman voor HLN - 23  oktober 2020

 

De kijk van Kurt - Meetje

 

Donderdagochtend overleed mijn oma op 94-jarige leeftijd. Mijn nichten, neven en ikzelf noemden haar Mémé of Meetje. Ze doofde thuis uit als een kaars en volgens de dokter heeft ze niet afgezien. Mocht u zich afvragen wat dit voor nieuwswaarde heeft in dit op Gent gerichte column, dan vermeld ik erbij dat Meetje de laatste 72 jaren van haar leven getuige is geweest van de ontwikkelingen in onze stad. Ze groeide op in een boerendorpje in het oosten van Duitsland, ver van alle snode plannen van de Nazi’s. Op het einde van de oorlog vluchtte ze zoals elk aantrekkelijk jong meisje van de Russische ‘bevrijder’ en na enkele omzwervingen vestigde ze zich met opa zaliger in de toen spiksplinternieuwe wijk Westveld. Ze ging aan de slag in een textielfabriek en leerde snel Gents, zij het met een Duits accent. Het zal u niet verbazen dat die tongval haar in die naoorlogse jaren een hoop racistische verwijten en pesterijen heeft opgeleverd.

Lees verder 


Kurt Burgelman voor HLN - 16  oktober 2020

 

De kijk van Kurt - Niveau 4

 

Na mijn wekelijkse portie Niveau 4, het programma waarin reportagemaker Eric Goens onze Gentse politie volgt, blijf ik telkens achter met gemengde gevoelens. De schrijnende straffeloosheid die zo pijnlijk duidelijk wordt, maakt me kwaad. Het onvermoeibare enthousiasme van de agenten om er desondanks elke dag tegenaan te gaan, stemt me hoopvol. Het sappige accent en de relativerende humor van de flikken bevestigt mijn Gentse fierheid. Ik besef dat enkel de meest telegenieke momenten worden getoond en dat een razzia bij een drugsdealer interessanter oogt dan het uitschrijven van een parkeerboete, maar de momenten die we te zien krijgen, zijn wel dagelijkse kost in onze stad. Hoe dan ook, er is naast al het mooie ook een hoop miserie hier dicht bij huis.

Lees verder 


Kurt Burgelman voor HLN - 9 oktober 2020

 

De kijk van Kurt - Doodsteek

 

Al sinds de nederzettingstijd doen ze alles samen, de horeca en de evenementensector. Al sinds mensenheugenis voeden, laven en entertainen ze samen de mensheid, tot ieders jolijt. Bovenstaande tekst zou niet misstaan op het doodsprentje van beide sectoren want het is nu wel duidelijk dat horeca en evenementen hun finale nekschot toegediend krijgen. Niet zozeer door het coronavirus, dan wel door onze nieuwe federale regering. Overal in het land moeten cafés voortaan sluiten om 23 uur en dat is voor de uitbaters een economische catastrofe in het al rampzalige 2020. Bewijzen dat cafés broeihaarden van besmettingen zouden zijn, legt onze regering niet voor, ze gaan er voor het gemak van uit.

Lees verder


Kurt Burgelman voor HLN - 2 oktober 2020

 

De kijk van Kurt - Naar Gents model 

 

De kogel is door de kerk. Na bijna 500 dagen aanmodderen, heeft ons land weer een regering. Eentje naar Gents model nog wel, al krijgen we geen Gentse ministers. Met paars, groen en een vleugje oranje krijgt de Wetstraat hetzelfde Vivaldi-kleurenpallet als de Botermarkt. Er werden naar hartenlust en tegen elkaar op witte konijnen uit hoeden getoverd als was die hele regeringsvorming een circusvoorstelling. Wie de leeuwen en wie de clowns worden, zullen we over een paar maanden wel ervaren. In alle tv-debatten weren de liberalen zich als centrumrechtse duivels in een links wijwatervat om uit te leggen dat ze hun donkerblauwe achterban geen mes in de rug hebben geplant. Voor CD&V gaat de vergelijking met het Gentse model helemaal op want die zijn er ondanks hun electorale uppercut toch maar weer bij. 

Lees verder


Kurt Burgelman voor HLN - 25 september 2020

 

De kijk van Kurt - Overpoort

 

Gent is de grootste studentenstad van het land, ons stadsbestuur weet dat. Afgelopen maandag begon het academiejaar, ons stadsbestuur wist dat ook. Overal in Vlaanderen stijgen de coronacijfers, dat hoort ons stadsbestuur te weten. De Overpoort is dé plaats waar de studenten elkaar na enkele maanden vakantie opnieuw zouden treffen. Je zou denken dat ons stadsbestuur dat had kunnen inschatten maar niets bleek maandagavond minder waar. Uit schrik voor een overrompeling hielden de meeste café-uitbaters van de Overpoort hun deuren gesloten. Zij liepen in dit economisch rampjaar liever een vette recette mis dan deel te nemen aan de ontsteking van een coronabom. Zij toonden gezond verstand, ons stadsbestuur niet. Dat zag geen nut in 

Lees verder


Kurt Burgelman voor HLN - 18 september 2020

 

De kijk van Kurt -  Prioriteiten

 

Ons stadsbestuur besliste onlangs om parkeerboetes in Gent duurder te maken. Als u vergeet of het vertikt om te betalen, dan krijgt u voortaan een boete van 40 euro toegestuurd. Als u met een oude auto de LEZ binnenrijdt, dan krijgt u een nog hogere boete. Bij de stad weten ze dat u die overtreding gemaakt heeft omdat u bij het binnenrijden gefilmd wordt. De kans dat u wegkomt zonder een straf is onbestaande, het Gentse systeem om automobilisten te beboeten is waterdicht. Als u in de buurt van het Ledebergse Centrumplein woont, dan wordt u met de regelmaat van de klok getrakteerd op vandalisme. Daar is de kans groot dat uw kleuter zich in de zandbak snijdt aan glasscherven en dat uw hond zich bij het snuffelen prikt aan een drugsnaald. 

Lees verder


Kurt Burgelman voor HLN - 11 september 2020

 

De kijk van Kurt -  Allé VOORUIT

 

 

De komkommertijd is stilaan voorbij en de politieke partijen laten weer van zich horen. De sp.a heet vanaf nu VOORUIT en daar zijn ze in onze Gentse Vooruit niet blij mee, want daar willen ze progressief en vooral ook onafhankelijk blijven. De Gentse groenen wapperen met het bestuursakkoord en willen werk maken van de uitbreiding van de LEZ. VOORUIT - de partij - noemt de LEZ asociaal en wil geen uitbreiding. Open VLD krijgt die hele LEZ niet uitgelegd aan haar kiezers en is ook tegen... maar dan zonder het officieel te uiten. Die andere meerderheidspartij, CD&V, zegt niks zolang Mieke Van Hecke op haar brommer mag blijven rondsnorren. Kortom, er is onenigheid in het schepencollege en dat lossen ze in Gent op door 100.000 euro te betalen voor een onderzoek over hoe die uitbreiding van de LEZ moet uitgewerkt worden.  

Lees verder


Kurt Burgelman voor HLN - 4 september 2020

 

De kijk van Kurt -  Asociale woningen

 

Mijn allereerste herinnering speelt zich af in de Sophie van Akenstraat in het Sint-Elisabethbegijnhof. Ik stond er aan de hand van mijn moeder op het trottoir, mijn oma zaliger stond in het deurgat van haar onbewoonbaar verklaarde huisje. We hielpen haar die dag haar laatste spulletjes verhuizen naar haar nieuwe studio-appartement aan de Begijnhoflaan. Die witte blokken, waar oma woonde tot ze er 30 jaar geleden stierf, waren toen gloednieuw. Nu, nog geen half mensenleven later, zijn ze alweer afgebroken of moeten ze nog tegen de vlakte. WoninGent bouwt nog steeds aan de vervangwoningen.

Lees verder


Kurt Burgelman voor HLN - 28 augustus 2020

 

De kijk van Kurt - Onkruid

 

De afgelopen week gidste ik een groep niet-Gentenaars door enkele wijken van onze mooie stad. Het was voor mezelf ook al eventjes geleden dat ik in de kuip was geweest en achteraf bekeken, had ik de wandeling op voorhand beter nog eens verkend. Wat begon met een fiere intro over de pracht en de historische waarde van onze stoute stede, boog al snel om in een diepe schaamte over de staat waarin ons Gent zich momenteel bevindt. Zolang ik me met mijn volgelingen in de toeristische kern bewoog, verliep alles perfect. Ik hemelde Jacob van Artevelde op en beschreef de eclectische pracht van Ons Huis (de Bond Moyson).

Lees verder


Kurt Burgelman voor HLN - 21 augustus 2020

 

De kijk van Kurt - Vervangen

 

Mijn blauw-wit hart deed vorige week pijn toen ik ons Gantoise terecht zag verliezen tegen KV Kortrijk. Alle supporters en de hele pers wisten toen al wat er te gebeuren stond, coach Jess Thorup zou ontslagen en vervangen worden. Ik vind het spijtig, ik mag die man wel. Hij is altijd rustig, neemt het altijd en soms tegen beter weten in voor zijn spelers op. Jess is, zoals de Engelsen dat zo mooi zeggen, every inch a gentleman. Maar goed, zijn resultaten waren al een tijd slecht en dus werd hij aan de deur gezet, zo gaat dat in het voetbal. Zo gaat het ook in de privé. Je kunt nog zo sympathiek zijn, als je je baas niks opbrengt, dan krijg je vroeg of laat een C4 overhandigd. In de politieke wereld lijkt het omgekeerd te werken.

Lees verder


Kurt Burgelman voor HLN - 14 augustus 2020

 

De kijk van Kurt - Klacht

 

Met de beelden van de rellen in Blankenberge, Oostende en Knokke nog vers in het geheugen, las ik eerder deze week iets over onze eigen Blaarmeersen. Daar vond een vrouw het nodig om een klacht in te dienen tegen de politie omdat die zich zou bezondigd hebben aan ‘ziekelijk machtsvertoon’. Plaatsvervangend burgemeester Elke Decruynaere liet al weten dat ze die klacht zeer ernstig neemt en tot op de bodem zal laten onderzoeken. Of de plaatsvervangend burgemeester ook zal onderzoeken waarom de politie ingreep, zei ze er niet bij. 

Lees verder


Kurt Burgelman voor HLN - 7 augustus 2020

 

De kijk van Kurt -  Campagne

 

Artiesten zijn een raar volkje. Ze reizen uren en zitten na aankomst nog eens evenveel uren te wachten tot ze hun ding kunnen doen. Of dat voor een groot of een klein publiek is, maakt hen niet zoveel uit, als ze maar kunnen optreden. Vaak wordt er onderhandeld over hun gages en vaak doen artiesten dan een stukje van hun prijs. Ze zijn ook de eersten die gevraagd worden om gratis voor een goed doel op te draven en om daar ja op te zeggen. Evenementorganisatoren zijn al even raar. Zij doen het onmogelijke om de feesten van hun klanten onvergetelijk te maken. Een podium over het zwembad, een stoet oldtimers in de tuin, een bloemstuk van honderden kilo’s aan het plafond… u vraagt, zij draaien. Het is dan ook merkwaardig dat sommige overheden ervan uitgaan dat diezelfde organisatoren geen evenement op touw kunnen zetten volgens de geldende coronamaatregelen.

Lees verder


Kurt Burgelman voor HLN - 31  juli 2020

 

De kijk van Kurt -  Campagne

 

 De dag na de vorige. Wetende dat we alweer bijna 2 jaar geleden onze stem uitbrachten, kunnen we met enige goede wil stellen dat we nu dus in volle verkiezingsstrijd leven. Onze regionale kopstukken doen er tijdens de 6 jaar van hun legislatuur alles aan om hun achterban blij te houden en onderweg extra zieltjes te winnen. Ik benijd hen niet in deze coronacrisis. Hoe werk je aan je populariteit als er weer van alles moet gesloten, uitgesteld en geannuleerd worden door de dreigende 2de covid-19-golf?

Lees verder

 


Kurt Burgelman voor HLN - 24 juli 2020

 

De kijk van Kurt -  Positief

 

 Een kennis zei me vorige week dat hij deze column vaak te kritisch en te negatief vond. “Er gebeuren ook veel goede dingen in de stad” zei hij, “waarom schrijf je daar niet meer over?” Ik maakte me er vanaf met een grapje maar zijn woorden spookten me nog een paar dagen door het hoofd. Tot ik het bericht las dat camping Stropke gered was. Ik neem u even mee terug in de tijd. In augustus vorig jaar kreeg de uitbater van Stropke - die daar kansarmen een betaalbare woning biedt en hen aan een job helpt – van het stadsbestuur te horen dat hij moest opkrassen. 

Lees verder

 


Kurt Burgelman voor HLN - 17 juli 2020

 

De kijk van Kurt -  Beton

 Onze deelgemeente Gentbrugge blinkt sinds de uitzending van de naar haar genoemde Canvas-serie nog een beetje feller dan ervoor. De praatjes van reporter Joris met zijn nieuwe buren zorgden voor een sterker buurtgevoel. Van heinde en verre kwamen nieuwe klanten naar de flamboyante bakker-antiquair aan de Brusselsesteenweg om er zijn speciaal desembrood te proeven. Gentbruggenaren lopen sindsdien rond met een nieuwe trots en zijn meer dan ooit verbonden met elkaar. Dat lijkt gestoken te hebben bij het stadsbestuur. “Als er moet verbonden worden, zullen wij dat wel doen,” schijnt het in het stadhuis geklonken te hebben, en dus was het tijd voor actie.

Lees verder

 


Kurt Burgelman voor HLN - 10 juli 2020

 

De kijk van Kurt -  Bernadette

 Herinnert u zich de uitzending van Terzake nog waarin schepen Decruynaere het olympisch record ‘hetzelfde zinnetje herhalen’ brak? “Geen enkel kind mag opgroeien met schimmel” echode ze telkens weer toen de journalist haar vroeg naar de erbarmelijke toestand van de sociale woningen in de Bernadettewijk. We zijn nu bijna 2 jaar verder en de stad heeft besloten om de hele wijk met de grond gelijk te maken. Dat de wijk nog bewoond is en dat al die mensen een hechte gemeenschap vormen, lijkt geen punt te zijn. Je kunt geen omelet bakken zonder eieren te breken, zullen ze bij het stadsbestuur gedacht hebben, we verdelen die mensen wel over de rest van Gent

Lees verder

 


Kurt Burgelman voor HLN - 03 juli 2020

 

De kijk van Kurt -  De stad beslist

 

stelt u zich het volgende scenario even voor: u heeft uw hele leven hard gewerkt en belastingen betaald. U brengt de avond van uw leven door in een woonzorgcentrum en daar heeft u de dodelijkste pandemie in eeuwen overleefd. De pijntjes en kwaaltjes die uw oude dag met zich meebrengt, verbijt u, troost zoekend in het bezoek van uw nageslacht en een spelletje kaarten met uw medebewoners. Bij zulke momenten hoort een kopje koffie. Dat mogen ze u niet meer afnemen op uw leeftijd, denkt u, en u heeft groot gelijk. Wel, als u in een woonzorgcentrum van het Gentse OCMW verblijft, dan kunt u uw bakje troost voortaan op uw bejaarde buik schrijven. Onze progressieve stad heeft namelijk beslist dat u voortaan fairtrade koffie zult slurpen, of u dat nu wilt of niet. 

Lees verder

 


Kurt Burgelman voor HLN - 26 juni 2020

 

De kijk van Kurt -  Oververhit

 

De zonnige warmte van de afgelopen week had meteen effect op de gedragingen van de Gentse bevolking. Velen zochten ondanks het nog geldende verbod verkoeling in de plas van de Blaarmeersen, anderen sprongen in het Houtdok. Gehuld in shorts, korte rokjes, marcellekes en topjes zochten de Gentenaren terrassen en elkaar op, zich al dan niet houdende aan de bubbel- en afstandsregels. 2 jonge studentes hadden het ongeluk dat ze na zo’n avondje uit langs de Sint-Lievenspoortstraat naar huis moesten

 

Lees verder

 


Kurt Burgelman voor HLN - 19 juni 2020

 

De kijk van Kurt -  Goede bedoelingen 

 

De optimist in mij was zeer gelukkig met alle goede bedoelingen die ik deze week zag opleven in de stad. De realist in mij liet dan weer de schouders hangen bij de vraag waar dat alles toe moet leiden. Ik juichte het initiatief toe van twee Gentse jongedames die met krijtspray boodschappen tegen seksuele intimidatie aanbrachten op de plaatsen waar meisjes en vrouwen het vaakst worden lastiggevallen. Ik zuchtte hoofdschuddend, wetende dat onze falende justitie het liefst zedendelinquenten – recidivist of niet – zo snel mogelijk weer de straat op stuurt. Ik was blij met het nieuws dat onze flikken donderdagavond ei zo na een massale vechtpartij aan het Storyplein konden verijdelen. 

 

Lees verder

 


Kurt Burgelman voor HLN - 12 juni 2020

 

De kijk van Kurt -  Onbegrip

 

Na een gedwongen horecapauze van een drietal maanden lunchte ik gisteren voor het eerst weer op een terrasje in het stadscentrum. Ik hou niet zo van verkleinwoorden maar in dit geval staat de -je in terrasje wel op zijn plaats. Het aantal tafels was op zijn minst gehalveerd in vergelijking met de periode voor corona. Voor de veiligheid, dat begreep ik. Dat de dienster me vanachter haar mondmasker de suggesties voorstelde terwijl ze me de gedesinfecteerde menukaart overhandigde, dat snap ik ook. Na het afrekenen sloeg ik nog een praatje met de eigenaar terwijl ik mijn handen ontsmette en terwijl hij mijn eventueel achtergelaten virussen van de betaalautomaat poetste. We deelden onze angsten voor de gevreesde tweede golf en het hoogstwaarschijnlijke failliet van onze beide sectoren dat daarmee zou gepaard gaan

Lees verder

 


Kurt Burgelman voor HLN - 5 juni 2020

 

De kijk van Kurt -  Begrip

 

Als schrijver van dit wekelijkse stukje krijg ik nu en dan berichtjes van mensen uit ons stadsbestuur. Niet dat ze iets hebben tegen de vrijheid van meningsuiting, neen hoor. Ook niet omdat ze zich willen moeien met wat er over hen in de krant verschijnt. Neen, ze uiten hun bezorgdheid over het feit dat ik hun strapatsen niet altijd begrijp. Ze kunnen gelijk hebben. Wie ben ik om er een mening op na te houden, zeg nu zelf! Deze week sla ik een mea culpa en geef ik toe dat ik het niet altijd even goed snap. Ik wend me dan ook tot u, dames en heren in het schepencollege, om het me uit te leggen. 

Lees verder

 


Kurt Burgelman voor HLN - 29 mei  2020

 

De kijk van Kurt -  Hafsa

 

Het is geen geheim dat het al eens rommelt in het Gentse stadhuis. De oppositie legt de meerderheid het vuur aan de schenen en binnen de coalitie komt het ook wel eens tot een echtelijke twist. Politiek voer je door te discussiëren en dus zal er in de interne keuken van de partijen ook wel eens met het servies gegooid worden. De afgelopen week was het van dattum bij Groen. Die partij zette bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen Hafsa El-Bazioui op haar lijst. Hafsa heeft Marokkaanse roots en draagt een hoofddoek. Zoiets staat chique op de lijst van een progressieve linkse partij, zal men bij Groen gedacht hebben.

Lees verder

 


Kurt Burgelman voor HLN - 22 mei  2020

 

De kijk van Kurt -  Logica

 

Binnenkort mogen Véronique en Lars weer kussen op de set van Familie. Driewerf hoera! Ik heb in m’n leven nooit een hele aflevering van gelijk welke soap uitgezeten maar toch vind ik het goed nieuws dat er weer gefilmd mag worden. Had u zich de lockdown kunnen voorstellen zonder Netflix? Neen hé? Had u zich de lockdown kunnen voorstellen zonder muziek? Ook niet waarschijnlijk. Wel, terwijl de beeldindustrie weer opstart, krijgen mijn collega-muzikanten en ik stilaan het idee dat ons beroep niet meer bestaat. Terwijl de bewoners van de August Van Bockxstaelestraat in Ledeberg elke dag op straat komen om samen te musiceren, mogen straatmuzikanten in de Veldstraat nog steeds niet aan de slag. Terwijl hele meutes staan aan te schuiven om massaal Zweedse meubels, sneakers en spotgoedkope kledij in te slaan, mogen er nergens optredens doorgaan 

Lees verder

 


Kurt Burgelman voor HLN - 15 mei  2020

 

De kijk van Kurt -  Drugse Poort

 

Een dikke 150 jaar geleden werd de Gentse wijk Brugse Poort gebouwd om de steeds groter wordende groep arbeiders tijdens de industriële revolutie te huisvesten. De Brugse Poort is ontstaan als volkswijk en zal altijd een volkswijk blijven, daar zullen enkele bakfietsgezinnen op zoek naar lage huizenprijzen niets aan veranderen. De Brugse Poort heeft ook altijd zijn probleempjes en problemen gehad, dat beamen mijn autochtone, Turkse en Marokkaanse kennissen die er wonen zonder schroom. Wie al eens bus 3 neemt, ziet tussen de Rooigemlaan en de Bargiebrug zelfs overdag dat het er iets minder afgestoft aan toe gaat dan in pakweg Afsneedorp.

 

Lees verder

 


Kurt Burgelman voor HLN - 8 mei  2020

 

De kijk van Kurt -  Tottevodde

 

Dit wordt een lente om nooit meer te vergeten. Helaas zullen velen onder ons op deze uitzonderlijke periode terugkijken en denken aan hun naasten die hen door dat vermaledijde virus zijn ontvallen. Anderen zullen zich het oog van de naald herinneren waar ze zijn doorgekropen. De meesten onder ons zullen met een mix van opluchting en nostalgie terugblikken op een tijd waarin we opnieuw leerden genieten van kleinigheden en waarin we - noodgedwongen maar blij - tijd hadden voor elkaar.

 

Lees verder

 


Kurt Burgelman voor HLN - 1 mei  2020

 

De kijk van Kurt -  Grinch

 

Kent u de Grinch? Dat is het slechtgemutste groene monster dat Kerstmis haat en daarom alle cadeautjes steelt. Gelukkig bestaat de Grinch enkel in animatiefilms. Wel, in Gent hebben we er onze eigen versie van. Een echte. Ik wil niet zover gaan om schepen Bram Van Braeckevelt een slechtgemutst monster te noemen maar verder gaat de vergelijking wel op.

 

Lees verder


Kurt Burgelman voor HLN - 24 april 2020

 

De kijk van Kurt - De één zijn dood  

 

Je zou denken dat er enkel nog coronagelieerd nieuws te rapen valt. Angstwekkende cijfers worden gecounterd met allerlei warme initiatieven die ons zowaar een hernieuwd vertrouwen in de mensheid bezorgen. Carnaval-kostuumontwerpers maken schorten voor Jan Palfijn. De politie, de Lijn en de brandweer vormen een hart voor de zorg met hun wagenpark, 

 

Lees verder


Kurt Burgelman voor HLN - 17 april 2020

 

De kijk van Kurt - Vandaag 

 

Als van het Lam Gods geslagen door het nieuws dat de Gentse Feesten 2020 definitief niet zullen plaatsvinden, keek ik deze week naar Vandaag, het duidingsprogramma op Eén. 

 

Lees verder


Kurt Burgelman voor HLN - 11 april 2020

 

De kijk van Kurt - Paasei

 

Ik moest deze week een schaterlach onderdrukken toen ik las dat de Gentse luchtkwaliteit erop achteruitgegaan was sinds er door de lockdown bijna geen auto’s meer rijden.

 

Lees verder 


Kurt Burgelman voor HLN - 3 april 2020

 

De kijk van Kurt - Koop lokaal

 

Onze stad, ons land, de hele wereld staat stil. Hoe hectisch het er in onze ziekenhuizen aan toe gaat, zo doods liggen onze straten er bij. 

 

Lees verder 


Kurt Burgelman voor HLN - 21 februari  2020

 

De kijk van Kurt - Evalueren 

 

“Hoe herken je een Gentenaar die voor Open Vld heeft gestemd?”, werd mij gevraagd. Ik moest het antwoord schuldig blijven. 

 

Lees verder 


Kurt Burgelman voor HLN - 7 februari  2020

De kijk van Kurt - Rommel

 

“Hoe zou het zijn om eens een week geen eis-tot-rechtzetting of een recht-op-antwoord op mijn geweten te hebben”, dacht ik bij mezelf.

 

Lees verder 


Kurt Burgelman voor HLN - 24 januari  2020

De kijk van Kurt - Humus

 

Als u als Gentenaar nog steeds denkt dat de door u verkozen burgemeester en schepenen uw waarden verdedigen zoals beloofd, dan bent u eraan voor de moeite.

 

Lees verder 


Kurt Burgelman voor HLN - 10 januari  2020

De kijk van Kurt - Regionaal nieuws 

 

Om dit stukje te schrijven, werk ik me elke week door een stapel regionaal nieuws, op zoek naar opmerkelijke gebeurtenissen. Deze week las ik dat we tegenwoordig maar liefst met 263.517 Gentenaars zijn...

 

Lees verder 


Kurt Burgelman voor HLN - 3 januari  2020

De kijk van Kurt -  Onbezorgd 

 

Hiep hoi, de wintersolden zijn begonnen! Wie na de kerstmarkt en de koppelverkoop nog geld en goesting over heeft om zich opnieuw in de massa te begeven, kan op jacht naar koopjes. Persoonlijk hou ik liever een winterslaap en mijd ik zoveel mogelijk de drukte

 

Lees verder 


Kurt Burgelman voor HLN - 31 december 2019

De terugblik  van Kurt -  Eentse mee suiker 

 

De eindejaarperiode, je houdt ervan of niet. Ik vroeg me gisteren in een overbevolkte Veldstraat af of ik er wel van hield. Mijn zoon en ik stonden ons daar stierlijk te vervelen terwijl mijn vriendin en mijn dochters hun cadeautjesjacht hielden....

 

Lees verder 

 


Kurt Burgelman voor HLN - 20  december 2019

De kijk van Kurt  -  Niveau 

 

Nog tot het einde van de kerstvakantie kunnen we naar circus Pipo aan de Watersportbaan. Jong en oud kunnen er zich vergapen aan de fratsen van de clowns en de dieren.

 

 Lees verder 


Kurt Burgelman voor HLN - 13  december 2019

De kijk van Kurt  -  Jeffke

 

Het eerste nieuws dat ik vrijdagochtend las op de site van deze krant ging over een betoging aan het UFO-gebouw. Met enig geweld hadden de betogers zich voorbij de security gewerkt en en ze eisten de schorsing van studentenvereniging KVHV. Dat rechtse clubje had eerder deze  .....

 

 Lees verder 


Kurt Burgelman voor HLN - 6  december 2019

De kijk van Kurt  -  Wereldvreemd

 

Ik vraag me af waar de bestuurders van onze stad wonen. Volgens de wet moet hun domicilie in Gent staan om hier schepen te worden. Als je ergens woont, dan ga je in de buurt naar de bakker en ontmoet je mensen waar je een praatje mee slaat....

 

 Lees verder 


Kurt Burgelman voor HLN - 29 november  2019

De kijk van Kurt  -  PAT

 

Toen ik naar de lagere school ging, werd het Gents dialect als ‘gemeen’ aanzien en dus deden onze ouders hun best om ons in het Algemeen Nederlands op te voeden. Alle volwassenen spraken nog Gents en er was nog geen sprake van het uitsterven van onze mooie taal. ......

 

Lees verder Kurt Burgelman voor HLN - 22 november  2019

De kijk van Kurt  -  Plaatsvervangende schaamte

 

 Wat was ik de afgelopen week fier om Gentenaar te zijn. Her en der deden stadsgenoten hun uiterste best om van onze stad een nog mooiere en warmere plek te maken dan ze al is. De handelaars van de buurt rond Sint-Jacobs kondigden een feestje aan om hun klanten in de watten te leggen, ......

 

 Lees verder 


Kurt Burgelman voor HLN - 15 november  2019

De kijk van Kurt  -  Dure Stad 

 

Herinnert u zich de gele hesjes nog? Dat waren mensen zoals u en ik die een veiligheidshesje aantrokken en betoogden tegen het feit dat werkende mensen de eindjes niet meer aan elkaar geknoopt krijgen. Er werden ook leuzen gescandeerd tegen de graaicultuur, het gebrek aan goeie wil van de overheid, kortom tegen de hedendaagse politiek in het algemeen. ......

 

Lees verder

 


Kurt Burgelman voor HLN - 1 november  2019

De kijk van Kurt  -  Gent en mobiliteit 

 

Toen ik donderdagavond naar het VTM-nieuws zat te kijken, heb ik me van puur ongeloof meermaals de ogen uitgewreven en de datum gecheckt. Was het 1 april geweest, dan was er niets aan de hand, dan had ik de jaarlijkse aprilvis er zo uitgehaald. Op 31 oktober stuurt VTM echter geen voor de grap verzonnen nieuwsberichten de wereld in en moest het dus waar zijn, de Gentse trams hebben geen wielen meer ...

 

Lees verder

 


Kurt Burgelman voor HLN - 25 oktober  2019

De kijk van Kurt  -  Respect voor onze flikken 

 

Halfweg de jaren ’20 van de vorige eeuw trok mijn grootvader als kind een paar appels van een boom die niet de zijne was. De champetter werd erbij gehaald, mijn opa kreeg een flinke oorvijg, hij werd onzacht aan zijn oor getrokken en zo thuisgebracht. De buren spraken schande – van mijn opa’s daden, niet van het politiegeweld - en hij kreeg nog een opvoedkundige rammeling van mijn overgrootvader op de koop toe.

 

Lees verder 


Kurt Burgelman voor HLN - 18 oktober  2019

De kijk van Kurt  -  Bij de beesten af 

 

De landelijke gemeente waar ik woon, nodigt uit om lange wandelingen te maken. De kerk staat er nog precies in het midden van het dorp en buiten de kleine woonkern grazen koeien. Toen ik er vorige week met mijn lief aan een zondagse wandeling bezig was, werden we binnengeroepen door boer Koen en zijn vader.

 

Lees verder Kurt Burgelman voor HLN - 11 oktober  2019

De kijk van Kurt  -  Beton 

 

Aan de rand van de Gentse kanaalzone liggen 2 straatjes gesandwicht tussen de drukke Evergemsesteenweg, de nog drukkere Zeeschipstraat, chemische fabrieken en een spoorweg. Tussen al dat vervuilend lawaai hebben de bewoners van dit Wondelgemse uithoekje een oase van rust en groen gemaakt

 

Lees verder 


Kurt Burgelman voor HLN - 29 april  2019

 

Kurt Burgelman meet de Bekerkoorts bij Miguel Wiels

 

Met zicht op een tuin en een akker zitten Miguel en ik op het terras van zijn huis in Beervelde. Ik was hier al ontelbare keren om samen met hem liedjes te schrijven, nu kom ik hem interviewen over mijn en zijn Gantoise. Ik val meteen met de deur in huis.

 

Lees verder  

Kurt Burgelman meet de Bekerkoorts bij Stephanie D'Hose 

 

Terwijl gastvrouw Stephanie koffie maakt, krab ik achter de oren van een enorme Britse Korthaar. De kat heeft een figuur waar Garfield jaloers op zou zijn. “We hebben hem uit het asiel” hoor ik Stephanie tussen het gepruttel van het espressoapparaat zeggen.  

 

Lees verder 

Kurt Burgelman voor HLN - 27 april  2019Kurt Burgelman voor HLN - 26 april  2019

 

Kurt Burgelman meet de Bekerkoorts bij Filip Watteeuw

 

Zet een groene schepen van Mobiliteit samen met een muzikant-columnist die het land afreist met zijn onafscheidelijke dieselbusje en je krijgt een geanimeerd gesprek. Over voetbal nog wel!

 

Lees verder  

Kurt Burgelman meet de Bekerkoorts bij Bayram 

 

Het is druk in de groente- en fruitzaak op de hoek van de Vrijdagmarkt als ik het met Bayram over voetbal-gerelateerde koetjes en kalfjes heb. Om de anderhalve seconde steekt een vaste klant zijn hoofd binnen in het kantoortje voor een goeiedag of een praatje. Bayram kent iedereen bij naam, maakt grapjes en geniet duidelijk van al dat sociaal contact. Er zit een warm, ongekunsteld mens voor me.

 

Lees verder 

Kurt Burgelman voor HLN - 25 april  2019Kurt Burgelman voor HLN - 24 april  2019

 

Kurt Burgelman meet de Bekerkoorts bij Barbara Sarafian

 

Aan het begin van het Paasweekend trof ik Barbara Sarafian op een terras aan de rand van het centrum. Met onze snoeten in de zon, kijkend naar de mensen op straat, maakten we er een gezellige babbel van. Van de hak op de tak, zoals het leven zelf.

 

Lees verder