Columns

Kurt Burgelman, Gentenaar, zanger, entertainer en ‘ambetante mens’.
©KOS/Miemiekehobbyfotografie

  

Wekelijkse column in 'Het Laatste Nieuws' 

 

De kijk van Kurt 


Kurt Burgelman voor HLN - 24 augustus 2022 

 

De kijk van Kurt - “Baas in eigen buik, baas in eigen hoofd” 

Met twintig waren ze, de anti-abortusbetogers die vorige week voor de Sint-Niklaaskerk postvatten. Het waren allemaal mannen, zelfverklaarde ultra-katholieke jongeren, die vinden dat ook ongewenste zwangerschappen tot een geboorte moeten leiden en dat deze al overvolle planeet best nog wat ongewenste dutsen kan gebruiken. “Waar moeien ze zich mee”, zullen velen onder u denken, en ik denk hetzelfde met diegenen mee. In geen tijd vormde er zich aan de overkant van het plein een spontane tegenbetoging met dubbel zoveel mensen. De anti-abortusbetoging had toestemming gekregen van de burgemeester, de tegenbetoging werd gedoogd en alles verliep vreedzaam. Toen de twintig doorhadden dat hun haring in Gent niet braadde, dropen ze ruim voor hun toegestane einduur af naar conservatievere oorden.    Lees verder. 


Kurt Burgelman voor HLN - 17 augustus 2022 

 

De kijk van Kurt - “Waarvoor is niet belangrijk, als u maar bang bent”

Weet u nog waarvoor u bang moet zijn? Ik ben het eerlijk gezegd een beetje kwijt. Dat we met z’n allen zedelijk verplicht zijn doodsangsten uit te staan, is duidelijk. Als het kwik enkele dagen boven de dertig graden klimt, kunnen we er vergif op innemen dat alle duidingsprogramma’s op tv ons de stuipen op het lijf jagen met doembeelden van een uitgedroogde dorre aardbol. Als we straks enkele dagen onweer en hier en daar wateroverlast krijgen, dan voeren diezelfde duidingsprogramma’s experts op die vertellen dat we collectief zullen verdrinken. Tel bij dit alles nog smeltende gletsjers op en u weet dat we met zekerheid zullen uitdrogen dan wel verzuipen. Ik begrijp dat we met veel te veel mensen op deze planeet zijn en dat we ons daar een beetje naar moeten gedragen.     Lees verder.


Kurt Burgelman voor HLN - 10 augustus 2022 

 

De kijk van Kurt - “Mossels roepen en hout vasthouden”

“Roep gien mossels”, zegt mijn moeder steevast als iemand het over een mogelijk onheil heeft. Die oer-Gentse uitdrukking betekent dat je niet over ongelukken moet praten als je niet wilt dat ze je overkomen. Ongeveer het omgekeerde van ‘hout vasthouden’, zeg maar. Toen ik het vorige week over de komkommertijd had, riep ik wel degelijk naar mosselen. In deze column tracht ik het wekelijks over de Gentse actualiteit te hebben, maar dan moet er wel iets gebeuren. De afgelopen week gebeurde er nog minder dan de week ervoor, en toen gebeurde er al niets. Ons stadsbestuur is met vakantie en de rest van de stad zweet liever de hittegolf uit in een zomerbar dan voor nieuws te zorgen. Goed, er werd weer eens tot bloedens toe geknokt aan de Blaarmeersen, maar om daar alweer inkt aan te verspillen, leek me verloren moeite.     Lees verder.


Kurt Burgelman voor HLN - 3 augustus 2022 

 

De kijk van Kurt - “Bij wijze van experiment”

Het is officieel, we zitten in de komkommertijd. De meest opmerkelijke nieuwsfeiten uit onze stad zijn de naar jaarlijkse gewoonte kwakkelende competitiestart van onze Buffalo’s en de melding dat Meulesteebrug nog eens een tijd onderbroken zal zijn. Daar hoeft niemand op de redactie ‘stop de persen’ voor te roepen. Verder valt er nog mee te delen dat de Gentse verkeersknips enkel Belgen een boete bezorgen en dat buitenlanders met een gerust gemoed door de kuip kunnen tuffen. Alors, le komkommertijd 2.0 est arrivé. In dit stukje zult u het moeten doen met iets dat me nog een beetje dwars zit sinds de Gentse Feesten.  Lees verder.


Kurt Burgelman voor HLN - 27 juli 2022 

 

De kijk van Kurt - “De Feesten doen rare dingen met een mens”

Met meer dan anderhalf miljoen bezoekers waren de recentste Gentse Feesten de drukste van de afgelopen vijftien jaar. Het warme weer was een troef en de pleinorganisatoren brachten een gezonde mix van traditie en voorzichtige vernieuwing. De vele bezoekers genoten en hielden het — enkele spijtige incidenten uitgezonderd — veilig en beleefd. Mijn persoonlijke Feesten bestonden enkel uit optreden. Tien dagen na elkaar soms meerdere keren per dag op het podium staan noopt een mens in zijn gevorderde jeugd tot rust tussen de shows. Eén keer ben ik blijven hangen in de vip-tent op het Sint-Baafsplein. En die ene keer mocht ik ondervinden wat de Feesten met een mens doen. Ik ontmoette er met de burgemeester en zowat het halve schepencollege de onderwerpen van mijn meeste columns. Burgemeester Mathias, wiens beleid ik al wel eens op de korrel neem, begon meteen over de schandalige penaltyfases tijdens de openingsmatch van onze Gantoise.  Lees verder.    


Kurt Burgelman voor HLN - 13 juli 2022 

 

De kijk van Kurt -  “Zorg een beetje voor elkaar”

Het beloven hete Gentse Feesten te worden. Als we de weersvoorspellingen mogen geloven, dan krijgen we temperaturen die we op een Tunesisch strand al aan de hoge kant zouden vinden. De pleinorganisatoren nemen voorzorgsmaatregelen om uw lijf en leden tegen het overkoken te beschermen. Her en der zult u met fijne waterdruppeltjes worden besprenkeld en op andere plaatsen zult u gratis fris drinkwater aangeboden krijgen. Het stadsbestuur van haar kant zal u er met lichtkranten aan herinneren dat u maar beter een hoedje kunt opzetten om een zonneslag te vermijden. De door de zon veroorzaakte hitte kunt u met enig gezond verstand dus wel verdragen.  Lees verder.    


Kurt Burgelman voor HLN - 6 juli 2022 

 

De kijk van Kurt -  “Vingers en tenen”

‘I feel it in my fingers, I feel it in my toes’ zongen The Troggs en later ook Wet Wet Wet. Zij voelden respectievelijk in de jaren ‘60 en ‘90 dat er liefde in de lucht hing. Bill Nighy voelde later in Love Actually op hetzelfde deuntje dat Kerstmis eraan kwam. Al ruim anderhalve week krijg ik dat liedje niet meer uit mijn hoofd. De rauwe versie van The Troggs dan toch, nu en dan de hilarische kerst-remake ook, zeker niet de gepolijste en afgestofte Ken-van-Barbie cover van Wet Wet Wet. Soit, het begon toen ik anderhalve week geleden optrad ter ere van de Lieve Leiefeesten op de Groentemarkt en het Sint-Veerleplein. De mensen van dekenij de Groene Veerle stonden er nog bij met zwetende handpalmen omdat het stadsbestuur hen pas drie dagen van tevoren de definitieve vergunning had verleend. .  Lees verder.   


Kurt Burgelman voor HLN - 29  juni 2022 

 

De kijk van Kurt -  “Alles wat mooi en leuk is, moet eraan geloven”

Tot voor kort werd er telkens nog een reden gegeven als er iets werd verboden of afgeschaft in onze stad. Dat er over het hele grondgebied sneller parkeerplaatsen verdwenen dan er bij Volvo auto’s van de band rolden, had te maken met plaats voor fietsen. Dat auto’s uit straten werden geweerd, met het milieu. Dat oude auto’s enkel tegen betaling nog de stad in mogen, was dan weer goed voor de stadskas. Voor alles was er een uitleg. Dat tijdperk zijn we nu voorbij, vanaf zowat een week geleden schrapt het stadsbestuur zonder duidelijk motief waar het zin in heeft. Alles wat tot enige levensvreugde kan leiden, moet eraan geloven. Als Romeinse keizers bij een gladiatorenstrijd lopen onze schepenen door de stad en wijzen de duimen willekeurig naar beneden.  Lees verder.   


Kurt Burgelman voor HLN - 22  juni 2022 

 

De kijk van Kurt -  “Boel op de Blaarmeersen, aflevering zoveel”

Je zou als Gentenaar beginnen hopen op een kille regenachtige zomer. Van zodra de zon en de aangename temperaturen erdoor komen, is het van dattum, dan lezen we de dag erna over problemen aan de Blaarmeersen. De afgelopen dagen flirtte het kwik met de dertig graden en dat zorgde meteen voor ongeziene beelden. En ongezien, dat wil ginder wat zeggen, ze zijn wel wat gewend daar aan het Gentse strand. De voor de veiligheid aangebrachte hekken en kooien zorgden voor ellenlange wachtrijen. Wie binnen geraakte, werd getrakteerd op een hallucinant tafereel. In plaats van met elkaar op de vuist te gaan, zoals dat op de Blaarmeersen gebruikelijk is, haalde een hoop jongeren allerlei wansmakelijke toeren uit met een ter plaatse gevangen karper. Het diertje werd onder meer in het rond gegooid en van de glijbaan gesmeten.   Lees verder.   


Kurt Burgelman voor HLN - 15  juni 2022 

 

De kijk van Kurt -  “Toegankelijkheid, een verhaal van twee maten en twee gewichten”

Een aantal weken terug vroeg een Gents schepen me in een berichtje of ik niet op mijn achterste poten moest gaan staan omdat het gemeentebestuur van De Pinte een circulatieplan had ingevoerd. Ik antwoordde toen beleefd dat het om een experiment ging. Intussen is het Pintse omrijden alweer afgevoerd omdat de Pintenaars massaal bezwaren uitten en het anders zo overzichtelijke verkeer in de soep draaide. Ik had me nog kunnen verkneukelen in een antwoord over burgerinspraak maar ik heb het zo gelaten. Onze mooie stad Gent draagt burgerinspraak hoog in het vaandel. Toen de oorspronkelijke plannen voor de verbouwing van het Gravensteen op luid protest stuitten, werd de burger naar zijn mening gevraagd. Die mening lapte het stadsbestuur daarna vakkundig aan haar laars.  Lees verder.   


Kurt Burgelman voor HLN - 8 juni 2022 

 

De kijk van Kurt -  “Hij is eindelijk klaar, de toren van Ledeberg”

Met amper drie jaar vertraging is de parkeertoren in Ledeberg dan toch afgewerkt geraakt. Het Sint-Pietersstation, waarvan niemand nog gelooft dat het ooit nog uit de steigers te voorschijn komt, kan er alleen maar jaloers op zijn. Drie jaar waarin het witte betonnen gedrocht werkloos lelijk stond te zijn naast de afrit van de snelweg. Door een ruzie van het stadsbestuur met de aannemer en problemen met rioleringen zegt men. Zelfs het coronavirus werd erbij gehaald om de aanhoudende vertraging goed te praten. Soit, de toren is klaar en er kunnen 500 auto’s in. 

Lees verder.   


Kurt Burgelman voor HLN - 1 juni 2022 

 

De kijk van Kurt -  “Maatjes? Nie pleuje, wel neute” .

Al sinds mijn eerste column in deze krant verscheen, spreken mensen me op straat aan over hetgeen hen bezighoudt. Iedereen heeft wel iets te klagen over zijn wijk en in elk verhaal is de burgemeester, dan wel één van zijn schepenen, kop van Jut. Sommigen gooien alles op een hoop en besluiten dat die hele politiek onze stad, het land en bij uitbreiding de hele wereld naar de knoppen helpt. “Kurt voor burgemeester”, scandeerde een groepje fans het afgelopen weekend nog op Gentbrugge-kermis.  Lees verder.   


Kurt Burgelman voor HLN - 25 mei 2022 

 

De kijk van Kurt - “Brusselse jongeren op de Blaarmeersen, the sequel”

 Het moet voor onze schepen van Sport, Sofie Bracke, het gemakkelijkste debat ooit geweest zijn toen ze op AVS haar beleid rond de Blaarmeersen kwam verdedigen. Haar tegenstander, iemand van ‘Blaarmeersen Hekkenvrij’ koos ervoor om geen standpunten te verdedigen en het enkel stilletjes mompelend oneens te zijn met de schepen. Hoezeer moderator Pascal Vranckx ook probeerde om het gesprek spannend te houden, de schepen slaagde er met vlag en wimpel in ons te overtuigen van haar gelijk. Lees verder. 

  


Kurt Burgelman voor HLN - 18 mei 2022 

 

De kijk van Kurt - “Het einde van een tijdperk”

 

‘Het einde van een tijdperk’ is een uitdrukking waar tegenwoordig niet meer zoveel gewicht aan hangt. Als er ergens iemand met pensioen gaat of overgeplaatst wordt naar een afdeling verder op de gang, spreekt de dienstchef er al van. “Niets zal nog hetzelfde zijn, dat tijdperk komt nooit meer terug, Patrick zien we voortaan enkel nog om 10 uur aan het koffiezetapparaat.” Er zijn nochtans gebeurtenissen waar de zinsnede wel op haar plaats is. Toen Martine Tanghe ophield met het Journaal te presenteren, toen Zwarte Piet van Sinterklaas’ zijde verdween, toen Elke Decruynaere uit de politiek stapte, toen kon men het telkens zonder schroom over het einde van een tijdperk hebben. Als iets na zeshonderd jaar uit de stad verdwijnt, dan mag het ook. Lees verder. 

  


Kurt Burgelman voor HLN - 11 mei 2022 

 

De kijk van Kurt - "Als alles aanwezig is voor een feest, maar de goede wil ontbreekt”

 

Na twee jaar coronadroefnis popelt Gent om weer massaal buiten te komen. Zeker nu de zon komt piepen en de temperaturen om een fris pintje vragen, is een hond met een hoed op al genoeg om een menigte te lokken. Als dat pintje kan genuttigd worden met een gezonde lekkernij en er staat een lokaal bandje te spelen, dan spreek je van een volksfeest. In Gent hebben ze voor zulke evenementen speciaal de Stadshal gebouwd. De organisatoren van het Maatjesfestival kregen echter te horen dat ze dit jaar naar hun vergunning kunnen fluiten. Met hun dossier zat het na vier succesvolle edities nochtans snor en er klonken vanuit het stadhuis enkel positieve reacties. Er werden dus Gentse artiesten geboekt, toiletwagens gehuurd en een podium geregeld. En maatjes besteld natuurlijk. Een maand voor het event meldde de Stad Gent dat het Maatjesfestival opeens oneerlijke concurrentie betekent voor Gent Smaakt, de culinaire happening waar de stad mee bepaalt wat er mag geserveerd worden.  Lees verder.

 

  


Kurt Burgelman voor HLN - 4 mei 2022 

 

 De kijk van Kurt -"We waren hem bijna kwijt"

Schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw heeft overwogen om nationaal voorzitter te worden van zijn partij. Had hij die stap daadwerkelijk genomen, dan zou hij zijn mandaat in het Gentse stadhuis verplicht hebben neergelegd. Het zou voor bittere tranen gezorgd hebben bij zijn kiezers en voor wilde champagne-bacchanalen bij zijn tegenstanders. Persoonlijk trek ik me bij elke zowat doorgevoerde beslissing van meneer Watteeuw enkele haren uit het hoofd. Tijdens de ontelbare wanhopige rondjes die ik al met de auto heb afgelegd op zoek naar een alweer door een betonblok vervangen parkeerplaats, heb ik de man al jeukende huidaandoeningen toegewenst. In gelijk welk cafégesprek over de Gentse politiek komt er maar één naam ter sprake. Lees verder.

  


Kurt Burgelman voor HLN - 27 april 2022 

 

 De kijk van Kurt -“Gent, the Fine City? 

 The Fine City, het zou op Gent kunnen slaan. The Fine City is echter de bijnaam van Singapore, die steenrijke stadstaat in Zuidoost-Azië waar expats zo graag wonen. ‘Fine’ slaat in de eerste plaats natuurlijk op de heerlijke temperaturen, het vele groen en het aangename financiële klimaat, maar ook op de vele boetes die er worden uitgedeeld. Als u er in een metrostation staat te kauwen, dan kunt u daarvoor op de bon geslingerd worden. Als u er op straat een peuk wegslingert, dan zult u dat voelen in uw portemonnee. Ik ben er twee keer geweest en ik kon er wel mee leven. Dat strenge beleid zorgt er voor kraaknette straten waar je je eventueel gemorste glasnoedels zo van de straatstenen kunt opslurpen zonder ook maar één vuiltje in de mond te krijgen. Lees verder.

  


Kurt Burgelman voor HLN - 20 april 2022 

 

 De kijk van Kurt - “Laat onze Hein onze Hein blijven!”

Ik heb de beelden al tientallen keren herbekeken en telkens weer hou ik mijn adem in. Die laatste save van Davy Roef, en de daaropvolgende explosie van blauw-witte vreugde, ik krijg er maar niet genoeg van. Zelfs de meest kritische supporters – en in Gent wil dat wat zeggen – moeten het nu wel toegeven, ons Gantoise is goed bezig. Onze club is financieel gezond en hangt niet af van de grillen van Thaise, Japanse of Arabische geldschieters. We hebben zowat de beste basis-elf van de vaderlandse competitie en we kunnen terugvallen op een ijzersterke bank. Lees verder.

  


Kurt Burgelman voor HLN - 13 april 2022 

 

 De kijk van Kurt -  “Wiens privacy is het meeste waard?”

 

 Ik moet de afgelopen week zowat de meest gefilmde persoon in Vlaanderen geweest zijn. En dan heb ik het niet over mijn passage in The Voice Kids waar ik met mijn dochter een liedje heb gezongen, maar wel over mijn passage in het Gentse stadscentrum. Al bij het oprijden van de E17 in De Pinte werd ik door een vaste snelheidscamera geregistreerd. Hectometers verderop waarschuwde een verkeersbord me dat mijn auto de volgende kilometers in het oog werd gehouden voor een trajectcontrole. Bij het afrijden in Gent centrum kwam ik al gauw in het vizier van een LEZ-camera om een bocht later door een circulatieplan-lens te worden gevolgd. Nog niet goed afgedaald in parking Reep werd er een foto genomen van mijn nummerplaat om – zo heet het - het inrijden en afrekenen vlotter te doen verlopen.  Lees verder.

  


Kurt Burgelman voor HLN - 6 april 2022 

 

 De kijk van Kurt - “Kust nû maan huures”

De komende weken kunt u aan de Stadshal een groot oor bewonderen. Dat beeld werd daar geplaatst omdat de Gentse Ombudsdienst een kwarteeuw bestaat. Als u zich als Gentenaar onheus behandeld voelt door een stadsdienst, dan kunt u terecht in de Mammelokker onder het Belfort waar ombudsvrouw Helena Nachtergaele en haar team naar u luisteren. Vandaar het oor. “Kust nû maan huures,” hoor ik u denken, “een stadsdienst die luistert.”    Lees verder.

  


Kurt Burgelman voor HLN - 30 maart 2022 

 

 De kijk van Kurt -“Veel meer keuze… voor zeer weinig mensen”

Er zijn artikels en columns over verschenen en op de sociale media hebben voor- en tegenstanders er hun zegje over gedaan. Toch wil ik het nog één keer hebben over die verplichting om de helft van de eetkramen op de Gentse Feesten vegetarisch te maken. Niet dat het nog iets uitmaakt. Als Groen iets in het hoofd heeft, dan voert het stadsbestuur het uit, punt. Groene schepen Bram Van Braeckevelt kwam met het idee op de proppen en vindt dat hij de feestenganger met zijn maatregel meer culinaire keuze biedt.    Lees verder.

  


Kurt Burgelman voor HLN - 22 maart 2022 

 

 De kijk van Kurt -“De écht mooiste club ter wereld”

Ik was een jaar of 8 toen mijn Duitse oom me op de lichtjes van het Olympiastadion in München wees. “Daar speelt de mooiste club ter wereld”, zei hij in het plat Bayerisch. Sedertdien pik ik nog wel eens een match mee als ik in de buurt ben, al is het geen sinecure om aan een kaartje te geraken. De Allianz-Arena zit telkens afgeladen vol. De écht mooiste club ter wereld leerde ik ook kennen toen ik 8 was. Ik stond met mijn papa onder ‘d’horloge’ in het Ottenstadion tijdens een wedstrijd tegen Berchem Sport in de Beker van Vlaanderen. Dat jaar werd ik André Raes op de speelplaats, kreeg ik een sjaal met fotootjes van de spelers erop en maakte ik ruzie met de jongens die met een paars-witte sjaal naar school kwamen. A Buffalo was born.    Lees verder.

  


Kurt Burgelman voor HLN - 16 maart 2022 

 

 De kijk van Kurt - ““Gent en groen, een moeilijk huwelijk”

 

Wat is dat toch met Gent en groen? Met ‘groen’ bedoel ik dit keer de kleur, niet de partij. De partij Groen houdt zich, net zoals ze haar kiezers beloofd heeft, vooral bezig met het weren van de auto en zo plaats te maken voor fietsers. De kleur groen in het stadsbeeld brengen lijkt voor het hele stadsbestuur geen prioriteit. Dat werd al duidelijk gemaakt toen voor de Korenmarkt gekozen werd voor twee verschrikkelijk lelijke metalen – ik gebruik het woord tegen mijn zin – ‘kunstwerken’ en niet voor bomen om het steengrijze plein op te fleuren. Niet zo lang geleden wou de UGent de bewoners van de De Pintelaan hun stukje groen afnemen om er studentenhomes te bouwen.    Lees verder.

  


Kurt Burgelman voor HLN - 2 maart 2022 

 

 De kijk van Kurt - “Vier het leven! Nu!”

Hoera, de Gentse Feesten gaan dit jaar door. Het zal in juli 3 jaar geleden zijn dat men van dichtbij en van heinde en verre op onze kuip afkwam om zich te laven aan cultuur, ambiance en gerstenat. De gevraagde extra dag werd door de stad niet toegestaan. Dat we tegen dan 3 volledige jaren coronamiserie weg te vieren hebben, bleek geen reden om ons een bijkomend etmaal vertier te gunnen. De Gentse horeca vernam deze week dat ze hun terrasuitbreidingen nog even mogen laten staan. Er werd met evenveel plezier bij vermeld dat de terrastaks terug wordt ingevoerd. Het lijkt Gent niet te lukken om haar bewoners, ondernemers en bezoekers dat extraatje te schenken.     Lees verder.

  


Kurt Burgelman voor HLN - 23 februari 2022 

 

 De kijk van Kurt - “En toen werd al het andere nieuws opeens onbelangrijk”

Ik huiver nog steeds als ik eraan terug denk, die eerste keer dat ik mijn oudste telg afhaalde bij de onthaalmoeder. Mijn zoon had, zo zei ze, de hele dag gehuild. De dagen erna meldde ze hetzelfde en ze zei erbij dat zijn gehuil haar werk bemoeilijkte. Elke dag klaagde ze harder tot ik na anderhalve week besliste om zoonlief overdag aan de zorgen van een andere onthaalmoeder toe te vertrouwen. Daar huilde hij nog zelden.     Lees verder.

  


Kurt Burgelman voor HLN - 16 februari 2022 

 

 De kijk van Kurt - “Vandalisme blijft vandalisme, welke reden men er ook aan geeft”

Vorige week werden in de Gentse LEZ een 200-tal SUV’s besmeurd met nepbloed en beplakt met een pamflet. Daarop stond te lezen dat SUV’s killers zijn in het verkeer. De actie werd opgeëist door het ‘activistisch collectief TOON en de lokale Anti-SUV-groep.’ Aan hun naam moeten ze nog werken, die bekt niet lekker weg. Ik dacht eerder aan ‘vandalistisch gespuis dat met z’n fikken van andermans gerief moet blijven.’ De hoofdidioot, naar verluidt iemand uit het krakersmilieu, gaf een interview aan de lokale pers. Hij deed dit gehuld in een zwarte hoodie en met z’n rug naar de camera’s.    Lees verder.

  


Kurt Burgelman voor HLN - 9 februari 2022 

 

 De kijk van Kurt - “Een gebied met ecologisch belang… of toch niet?”

Tijdens mijn tienerjaren spendeerde ik mijn zomers in het zuiden van Oostenrijk. Daar wandelde ik via bergweiden tot bij een berghut om van daar met mijn pa aan rotsen te gaan hangen. Ma bleef toen een koffietje drinken aan het chalet. Als we uitgeklommen waren, vulden we onze rugzakken met hetgeen ma bij de bergboer had aangeschaft. Alles wat er op de berg te oogsten viel, hebben we meegesleurd. Soms kruiden, soms karnemelk, altijd honing. Want, zo wist mijn moeder, honing is heel gezond. Einstein zei ooit zelfs dat de mens zal uitsterven als de bijtjes verdwijnen.   Lees verder.

  


Kurt Burgelman voor HLN - 2 februari 2022 

 

 De kijk van Kurt - “Cash voor iedereen, Gent zet in op de toekomst”

Dik 10 jaar geleden wandelde ik van mijn woning aan de Frere-Orbanlaan naar de Franklin Rooseveltlaan om daar geld uit de automaat te halen. Je kon toen nog niet overal met je kaart of met een app op je telefoon betalen en dus was je maar beter voorzien van enkele flappen cash als je ergens heen wou. Een briefje op de automaat meldde die ochtend een defect, waarop ik na een korte doch welgemeende vloek de fikse wandeling naar de Kouter inzette, op zoek naar de dichtstbijzijnde Bancontact. .   Lees verder.

  


Kurt Burgelman voor HLN - 26 januari 2022 

 

 De kijk van Kurt -  “Het schandaal van de Kouter: een ‘hobbelig parcours’?”

 

Je moet het schepen Sofie Bracke meegeven, ze kan verbloemen als geen ander. Terwijl haar coalitiepartner Filip Watteeuw met een bijna sardonisch genoegen aankondigde dat er de afgelopen jaren alweer 3000 parkeerplaatsen verdwenen in Gent, google-de Sofie naar de gepaste eufemismen om haar boodschap te verkondingen.   Lees verder.

  


Kurt Burgelman voor HLN - 19 januari 2022 

 

 De kijk van Kurt -   “Klachten indienen tegen onze politie, de nieuwe nationale sport”

In maart vorig jaar werd een jong koppeltje door een vijftiental jongeren omsingeld, geschopt, geslagen en bestolen. De politie kwam ter plaatse en de vijftien werden opgepakt. Op die arrestatie kwam, onder meer van enkele ouders, kritiek. Onze flikken zouden onvriendelijk geweest zijn en de daders naakt gefouilleerd hebben. Of de ouders van de daders zich geëxcuseerd hebben bij de slachtoffers, is niet geweten. Uit intern onderzoek blijkt nu dat de agenten correct gehandeld hebben. Hoe ouders van de daders zo’n arrestatie dan wel willen zien plaatsvinden, is me een raadsel.  Lees verder.


Kurt Burgelman voor HLN - 12 januari 2022 

 

 De kijk van Kurt -   “Hoera voor artiestencheques, al kan het anders”

Cultuurschepen Souguir maakt extra geld vrij voor artiestencheques zodat organisatoren goedkoper optredens kunnen boeken. Artiesten zitten door opeenvolgende coronamaatregelen namelijk al twee jaar in de hoek waar de zwaarste klappen vallen en daar wil schepen Sami iets aan doen. Het siert hem. Wat op het eerste zicht een pleister op een houten wonde lijkt, kan wel iets in beweging zetten. Door deze maatregel gaat men misschien beseffen dat er wel iets – zij het zeer beperkt – kan georganiseerd worden. Toch bekruipt me meer en meer het gevoel dat het ook anders zou kunnen. Ik was vorige week in de stad om bij de opticien mijn bril op te halen, mijn geliefde boekenwinkel in de Hoogpoort te bezoeken en een goeiendag te zeggen aan Bayram de groenteboer op de Vrijdagmarkt. Op dat parcours hoorde en zag ik horden Nederlanders op zoek naar koopjes in de Gentse solden.  Lees verder.


Kurt Burgelman voor HLN - 5 januari 2022 

 

 De kijk van Kurt -   “Het nieuwe normaal, serieus?" 

Heeft u op oudejaar voornemens voor het nieuwe jaar uitgesproken? Ik niet. Tabak heb ik 30 jaar geleden reeds afgezworen en een relatief matig gebruik van alcohol brengt me teveel vreugde om er beloftes over te doen. Bij het openen van de eerste krant van het nieuwe jaar heb ik er toch eentje kunnen bedenken. Ik neem me voor om me de komende twaalf maanden alvast niet neer te leggen bij het nieuwe normaal. In het verlengde daarvan neem ik me ook voor om niet als een idioot met de meute mee te staan juichen voor zaken waarvoor ik eigenlijk tranen zou moeten laten. Op oudejaar werden op het Sint-Baafsplein vuurwerk en ander brandend fraais .  Lees verder.