Columns

Kurt Burgelman, Gentenaar, zanger, entertainer en ‘ambetante mens’.
© Gianni Barbieux

  

Wekelijkse column in 'Het Laatste Nieuws' 

 

De kijk van Kurt 


Kurt Burgelman voor HLN - 6 december 2023

 

 De Kijk van Kurt: “Busje komt helemaal niet meer”

 In de zomervakantie van 1980 reisde ik met mijn ouders naar onze familie in de buurt van München. Ik deed er mijn liefde op voor de bergen en de Duitse taal. Van Klaus, mijn moeders neef, leerde ik weinig Duits. Zijn zwaar Beiers accent heb ik pas veel later leren ontcijferen. Tijdens een wandeling met zijn hond beperkte mijn inbreng in het gesprek zich tot “ja” en “vielleicht”, tot hij naar een rode gloed aan de horizon wees. I

 

Lees verder 

 

Kurt Burgelman voor HLN - 15 februari 2023

De Kijk van Kurt: “Iets teveel patchouli. Mag het wat wilder?”

“Blaaft oastemblieft ûw muile roere” drukte Luk De Bruyker, alias Pierke Pierlala, me onlangs op het hart. “Wie da doar nie tege keunt, verstoat het DNA van onze stad nie”, voegde hij eraan toe. Luk kan het weten, hij schopt al decennialang tegen Gentse heilige huisjes. Soms tot ergernis van het stadsbestuur, steeds tot jolijt van de Gentenaars. Met dat DNA bedoelde Luk dat geboren en getogen Gentenaars al graag eens slaan om te zalven.

Lees verder 

 


Kurt Burgelman voor HLN - 8 februari 2023

 

 De Kijk van Kurt: “Het is officieel nu, ik ben weer thuis”

Ik woon al dik tien jaar in een dorpje net buiten Gent. Precies op elfhonderd meter van de grens. Voor de fans van dit stukje vormt dat kwartiertje stappen geen barrière om me zo nu en dan als volgende Gentse burgemeester uit te roepen. Voor de felste tegenstanders van deze column is diezelfde dikke kilometer dan weer reden genoeg om in hoofdletters te posten dat ik me niet moet bemoeien met wat er in mijn geboortestad reilt en zeilt. 

Lees verder 

 


Kurt Burgelman voor HLN - 1 februari 2023

De Kijk van Kurt: “Fietsen in het Vleeshuis. Containers in het Gravensteen?”

 

Na de knips van mobiliteitsschepen Watteeuw, de LEZ van milieuschepen Heyse en de verplichte veggie-kramen van Feestenburgemeester Van Braeckevelt was het reikhalzend uitkijken naar een nieuwe groene stunt. Om opnieuw driekwart van alle Gentenaars het bloed vanonder de nagels te halen, moet je met iets spectaculairs uitpakken. In haar hoedanigheid als schepen van patrimonium slaagde Hafsa El-Bazioui daar onlangs in met de hoogste onderscheiding.    Lees verder. 

 


Kurt Burgelman voor HLN - 25 januari 2023  

De Kijk van Kurt: “Onze flikken onder de loep”

 

Who polices the police?” Daarop luidde het antwoord tot voor kort simpelweg: “het Comité P.” Sinds kort buigen ook de VUB en onze UGent zich over die vraag. Beide universiteiten gaan op vraag van het stadsbestuur onderzoeken hoe de Gentse politie tewerk gaat bij straatcontroles en hoe diegenen die worden gecontroleerd zich daarbij voelen. Onze politie geeft nochtans zelf al opleidingen om die straatcontroles te perfectioneren

Lees verder. 

 


Kurt Burgelman voor HLN - 18 januari 2023  

 De Kijk van Kurt: “Burgemeester Watteeuw, het zou zomaar kunnen”

 

Als de zetelverdeling in de Gentse gemeenteraad een juiste weergave is van hoe de Gentenaren zich vertegenwoordigd voelen, dan zal een dikke driekwart zich eerder deze week serieus verslikt hebben in zijn koffie. In deze krant stond namelijk te lezen dat Filip Watteeuw niet bang is om de volgende burgemeester te worden. Naar eigen zeggen zal hij tegen de volgende verkiezingen uitgekeken zijn op zijn ambt als mobiliteitsschepen en ziet hij de sjerp wel zitten.   Lees verder. 


Kurt Burgelman voor HLN - 11 januari 2023  

De Kijk van Kurt: “Gent, Gentille, Gentesse, Gentieuse”

 

et vuurwerk voor het nieuwe jaar klonk nog na toen ik ervan overtuigd was dat ik de aprilvis op Twitter al gevonden had. Groter dan mijn verbazing over het te vroege verschijnen ervan, was mijn verbluffing dat het niet om een grap ging. Bertrand Kern, de socialistische burgemeester van het Franse Pantin, doopte zijn gemeente per één januari om in Pantine. Voorlopig voor één jaar .  Lees verder. 


Kurt Burgelman voor HLN -  04 januari 2023  

De Kijk van Kurt: “De parkeertoren in Ledeberg wacht een mooie toekomst”

 

Zouden de eerste uren en dagen van het nieuwe jaar de voorbode zijn van hoe 2023 er zal uitzien? Het net uitgewuifde 2022 werd in onze stad besloten met een recordeditie van de Winterfeesten. Nog nooit kwamen er zoveel mensen af op het reuzenrad en de kraampjes. Dat er gerolschaatst diende te worden in plaats van geschaatst, kon de pret niet drukken. Meer nog, het werd zo druk dat de parkeertoren in Ledeberg voor het eerst volk over de vloer kreeg.   Lees verder.